"DA LI JE OVO VOJNI UDAR?" BRITANSKI ANALITIČARI: Tajming Prigožinove pobune za Ukrajinu ne može biti bolji!

Autor:

Svet

24.06.2023

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li je ovo vojni udar? – pita se urednik Bi-Bi-Sija za Rusiju dok posmatra gotovo neverovatne prizore iz grada na jugu Rusije Rostova na Donu.

"DA LI JE OVO VOJNI UDAR?" BRITANSKI ANALITIČARI: Tajming Prigožinove pobune za Ukrajinu ne može biti bolji!

Foto: Profimedia

Snage Vagnerove plaćeničke vojske sinoć su ušle u grad, a njihov vođa Jevgenij Prigožin tvrdi da mu je cilj (samo) da zbaci ruski vojni vrh.

Na snimku objavljenom jutros na društvenim mrežama, Prigožin se može videti kako se svađa sa ruskim oficirima u regionalnom štabu ruske vojske u Rostovu na Donu.

Došli smo ovde jer želimo da (zbacimo) načelnika Generalštaba i ruskog ministra odbrane“, rekao je Prigožin i zapretio da će u suprotnom on i njegovi borci blokirati grad i potom krenuti ka Moskvi. U zasebnom video snimku, Prigožin je tvrdio da su aerodrom i vojni objekti u Rostovu pod kontrolom Vagnera. Ruske vlasti su ga optužile za oružanu pobunu.

U analizi koju je potpisao njihov stručnjak za bezbednost Frenk Gardner, Bi-Bi-Si piše da Prigožinova pobuna može da se razvija u nekoliko pravaca. - Za Ukrajinu tajming ne može biti bolji - kaže analitičar.

Republika

Foto: Profimedia

 

 

„Kao što se Kijev nosio sa svim posledicama mogućeg neuspeha svoje kontraofanzive, ova pobuna je došla kao spas Kijevu. Pošto su Kremlj i Vagner sada zaokupljeni sopstvenom borbom, neke od najefikasnijih borbenih jedinica Rusije će imati da se povuku sa ukrajinske linije fronta.

Što je još važnije, ovaj izazov Moskvi mogao bi ozbiljno da potkopa moral među njenim trupama koje drže sve te ukopane odbrambene linije koje Ukrajina pokušava da probije. U idealnom svetu, ovo bi se završilo ruskim povlačenjem iz Ukrajine. Ali malo je verovatno da će to biti tako jednostavno", kaže Gardner.

Drugi mogući ishod je da će Prigožinov izazov Kremlju biti kratkotrajan, a njegove snage će biti prinuđene da se predaju. - Ali šta god da se desi, duh je izašao iz boce - zaključuje analitičar Bi-Bi-Sija.

Pobuna vođe Vagnerove plaćeničke grupe mogla bi da izazove najgoru domaću krizu Vladimira Putina od početka njegove invazije na Ukrajinu“, piše urednica za bezbednost i odbranu Skaj njuza Debora Hejns.

"Za sada nije moguće proceniti kakve će posledice Prigožinova pobuna imati po Putinov režim. Za predsednika Putina će ovaj ispad svakako biti u najmanju ruku uznemirujući i mogao bi da dovede do šire nestabilnosti, što će ruske bezbednosne službe pokušati da spreče. Za sada nije moguće proceniti kakve će posledice imati Prigožinova pobuna. Još jedan faktor koji ostaje nejasan je koliko plaćenika treba da se odazove Prigožinovom pozivu na akciju. Ali jedno je sigurno: eskalacija unutrašnjih sukoba u Rusiji će biti podsticaj ukrajinskim snagama, koje će verovatno pokušati da iskoriste nered dok budu napredovali. velika kontraofanziva“, kaže Hejns.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading