PROŠAO VOZ: Lukašenko žali što Rusija i Belorusija nisu rešile pitanje Ukrajine još 2014. kada Kijev nije imao jaku vojsku (FOTO)

Autor:

Svet

04.06.2023

10:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da su Rusije i Belorusija propustile šansu da "reše pitanje Ukrajine 2014. i 2015", u vreme kada Kijev nije raspolagao jakim oružanim snagama.

PROŠAO VOZ: Lukašenko žali što Rusija i Belorusija nisu rešile pitanje Ukrajine još 2014. kada Kijev nije imao jaku vojsku (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Lukašenko je poručio da je to "jedina greška" koju su Moskva i Minsk učinili, navodeći da pre skoro deset godina "Ukrajina nije imala vojsku i bila je nespremna".

Rusija je 2014. napala i pripojila Krim, dok su proruske snage zauzele deo teritorije u istočnoj Ukrajini.

Foto: Tanjug/AP

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko

Mediji navode da je Belorusija pomogla ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da pokrene agresiju na Ukrajinu u februaru 2022, a kasnije je Lukašenko pristao i da rasporedi rusko nuklearno oružje na teritoriji svoje zemlje.

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin

Lukašenko je tokom sastanka s čelnicima bezbednosnih agencija Zajednice nezavisnih država (ZND), koju čine bivše sovjetske zemlje, tvrdi da je znao da će Rusi pokrenuti invaziju na susednu zemlju.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodmir Zelenski sa vojnim komandantima

- Da rat nije počeo prošle godine, počeo bi sutra, ali s lošijim uslovima za Rusiju i Belorusiju. Jedina greška koju smo verovatno napravili je što nismo rešili ovo pitanje 2014. i 2015, kada Ukrajina nije imala vojsku. Hteli smo to da rešimo mirnim putem. Oni su, međutim, iskoristili ovo vreme za razvoj oružanih snaga spremnih za borbu - zaključio je Lukašenko.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading