NASA PRVI PUT JAVNO O VANZEMALJCIMA: Za balon u obliku Barta Simpsona mislili da je NLO, ali i dalje ima neobjašnjivih pojava na nebu (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

01.06.2023

15:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživači koje je angažovala američka svemirska agencija NASA saopštili su da su vlasti SAD ispitale oko 800 misterioznih izveštaja o neidentifikovanim letećim objektima (NLO) koji su prikupljani decenijama, a da samo mali deo njih spada u zaista neobjašnjive fenomene.

NASA PRVI PUT JAVNO O VANZEMALJCIMA: Za balon u obliku Barta Simpsona mislili da je NLO, ali i dalje ima neobjašnjivih pojava na nebu (FOTO, VIDEO)

Foto: Shutterstock

BBC prenosi da je NASA 2022. formirala komisiju za proučavanje osetljivog pitanja NLO, a ovaj panel eksperata je u sredu održao prvi javni sastanak.

Tim uključuje 16 naučnika i drugih stručnjaka koje je odabrala NASA, uključujući Skota Kelija, bivšeg vojnog pilota, penzionisanog astronauta i prvog Amerikanca koji je proveo skoro godinu dana u svemiru.

On je naveo da optičke iluzije mogu da objasne neke od neobičnih pojava na nebu i prisetio se leta vojnim borbenim avionom u oblasti Virdžija Biča od pre nekoliko godina, tokom kojeg je radarista na zadnjem sedištu aviona stekao utisak da su proleteli pored NLO.

- Ispostavilo se da je to bio balon u obliku Barta Simpsona - rekao je Keli.

Foto: Tanjug/AP

 

Zadatak ove stručne komisije nije prebrojavanje "neidentifikovanih abnormalnih pojava", kako se NLO zvanično nazivaju, već davanje preporuke NASA kako da ubuduće pristupa toj temi.

Foto: Tanjug/AP

 

- Do danas je opaženo oko 800 neobjašnjivih pojava u vazduhu, ali možda su pet do pet odsto njih zaista abnormalne - rekao je u Šon Kirkpatrik, direktor kancelarije koji se bavi tim pitanjem u okviru Ministarstva odbrane SAD.

Dejvid Grinspun, član stručne komisije, kazao je da u ovom trenutku "nema nikakvog jasnog dokaza o povezanosti neobjašnjivih abnormalnih pojava i vanzemaljskog života".

Sastanak koji je trajao nekoliko sati strimovan je direktno, a jedan njegov deo bio je posvećen pitanjima javnosti koja su unapred bila upućena putem interneta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading