PRIGOŽIN ĆE UKRAJINSKOJ SLUŽBI GUR DA DOSTAVI TAJNE PODATKE? Sve vreme su u tajnoj komunikaciji, VIŠE PUTA DAVAO PONUDU ZA BAHMUT?!

Autor:

Svet

28.05.2023

17:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prigožin je navodno rekao da će ukrajinski komandanti, ako povuku svoje vojnike iz oblasti oko Bahmuta gde su se nalazile njegove snage, Kijevu dostaviti informacije o pozicijama ruskih trupa, koje bi Ukrajina mogla da iskoristi da ih napadne.

PRIGOŽIN ĆE UKRAJINSKOJ SLUŽBI GUR DA DOSTAVI TAJNE PODATKE? Sve vreme su u tajnoj komunikaciji, VIŠE PUTA DAVAO PONUDU ZA BAHMUT?!

Foto: Tanjug/AP, YouTube/Printscreen

Vojni bloger Igor Girkin, poznati ruski jastreb koji se 'istakao' u ratu u ukrajinskoj regiji Donbas 2014. godine kao jedan od glavnih proruskih separatista u Ukrajini te je dogurao i do funkcije 'ministra obrane' samoproglašene Donjecke Narodne Republike, žestoko se okomio na šefa plaćenika grupe Vagner, Jevgenija Prigožina, piše Slobodna Dalmacija.

Ovaj bivši oficir i vatreni nacionalista optužio je finansijera Vagner grupe da planira državni udar protiv aktuelnog ruskog rukovodstva. Girkin je otvoreno optužio Prigožina da planira državni udar usred predstojeće ukrajinske kontraofanzive i da neprestano krši ruske zakone o cenzuri protiv omalovažavanja ruske vojne i vojne komande. On kaže da će doći do „pobune” ako se Prigožinu „dopusti” da nastavi da vodi Vagnerovu grupu.

Foto: Tanjug/AP, YouTube/Printscreen

Jevgenij Prigožin

On je podsetio kako je Prigožin naredio plaćenicima da se povuku u Vagnerove baze duboko sa fronta, upravo u ovom najkritičnijem trenutku kada su se Ukrajinci spremali za napad. Kaže i da pripadnici Vagnera nikada nisu položili zakletvu da se neće boriti protiv Rusije ili njenih vojnih snaga. Girkin dodaje da bi, ukoliko Rusija propusti predstojeću kontraofanzivu, politička situacija u zemlji mogla postati neprepoznatljiva do kraja leta.

Još ranije su vojni analitičari predviđali da bi sve očigledniji neuspeh ruskih planova u Ukrajini mogao da okrene propale ruske lidere jedne protiv drugih.

Kao što je poznato, Prigožin je 27. maja izjavio da će Vagner kasnije odlučiti da li će se boriti u Ukrajini ili nekoj drugoj zemlji, ukazujući da Prigožin zadržava sposobnost da vodi svoju vojsku van formalne ruske vojne komandne strukture. Girkin je takođe nedavno kritikovao rusku vojnu komandu zbog neuspeha da se izbori sa Prigožinovim otvorenim i brutalnim sukobom sa ruskim Ministarstvom odbrane, čak je upozorio da će Prigožin „pojesti” ruske vojne zvaničnike koji se „klade” na njega dok nastoji da poveća političke snaga.

Republika

Foto: Printskrin/Youtube/KiniTV/Игорь Стрелков

Igor Girkin

Institut za proučavanje rata (ISV) podseća da Girkin i njegov tim iz Kluba ljutih patriota tvrde da sukob između ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i Prigožina prerasta u rat između ruske vojske i Vagnerovih snaga, ali da Putin ne obraća pažnju na to.

Girkinove kritike, kao i kritike njegovih saradnika, u velikoj meri su u skladu sa Prigožinovim stalnim davanjem prioriteta sopstvenim ličnim ciljevima u odnosu na ciljeve ruskog Ministarstva odbrane i šire operativne situacije u blizini Bahmuta – ocenjuje ISV.

Prigožin je u nedavnim intervjuima pohvalio Ukrajinu, rekavši između ostalog da je „Ukrajina dostojan protivnik“, da „Ukrajina ima šansu“ i da „imaju jednu od najboljih vojski na svetu“. Takođe je rekao da će Rusija izgubiti rat protiv Ukrajine. Glorifikacija ukrajinske vojske koju je opremio NATO igra na ruku ruskim propagandistima jer je tada njihov neuspeh lakše objasniti i podneti.

I Aleksij Danilov, jedan od najviših ukrajinskih bezbednosnih zvaničnika, juče je rekao da se deo Vagnerovih plaćenika povlači iz Bahmuta, ali je dodao da se oni pregrupisavaju na još tri lokacije.

Ove Girkine prozivke ažuriraju informacije koje je nedavno objavio Vašington post analizirajući podatke američkih obaveštajnih službi do kojih su došli preko Discord platforme. U jednom od tih dokumenata stoji da je, dok je stotine njegovih plaćenika umiralo u klanici u Bahmutu, šef Vagner grupe Jevgenij Prigožin uputio Ukrajini neverovatnu ponudu.

Prigožin je navodno rekao da će ukrajinski komandanti, ako povuku svoje vojnike iz oblasti oko Bahmuta gde su se nalazile njegove snage, Kijevu dostaviti informacije o pozicijama ruskih trupa, koje bi Ukrajina mogla da iskoristi da ih napadne.

List je naveo da je Prigožin ovaj predlog dao svojim kontaktima u ukrajinskoj vojno-obaveštajnoj službi GUR, sa kojima je održavao tajnu komunikaciju tokom rata. Dva ukrajinska zvaničnika potvrdila su za Vašington post da je Prigožin imao nekoliko razgovora sa ukrajinskim obaveštajcima iz GUR-a. Jedan zvaničnik je rekao da je Prigožin više puta davao ponudu za Bahmuta, ali da ju je Kijev odbio jer mu nije verovao i verovao da bi njegovi predlozi mogli da budu zamka.

Dokumenti koji su procurili iz Discord-a takođe sugerišu da Kijev sumnja, ili možda čak zna, da je Kremlj upoznat sa Prigožinovom komunikacijom sa ukrajinskim obaveštajnim službama.

Drugi obaveštajni dokumenti takođe govore o borbi za vlast između Prigožine i najviših vojnih komandanata u Moskvi, uključujući ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua.

Prema dokumentima, u ovom napetom okruženju Prigožin navodno održava tajnu komunikaciju sa ukrajinskom obaveštajnom službom, koja pored telefonskih poziva uključuje i posebne sastanke sa službenicima GUR-a u neimenovanoj zemlji u Africi. Poznato je da Vagnerove snage obezbeđuju nekoliko vlada na tom kontinentu.

Takođe se navodi da je Prigožin jednom ukrajinskom obaveštajnom magazinu rekao da ruska vojska ima problema sa zalihama municije. Takođe da je savetovao ukrajinske snage da napadnu Krim, dok je moral ruske vojske nizak. U izveštaju se takođe navode drugi obaveštajni podaci, uz napomenu da je Prigožin bio svestan pada morala među svojim snagama i da su neki od njegovih boraca odbili naređenje da se rasporede u oblasti Bahmuta znajući šta ih čeka.

Kada mu je saopšteno da dokumenti američkih obaveštajnih službi otkrivaju njegovu komunikaciju sa ukrajinskom obaveštajnom službom, Prigožin je relativizovao celu situaciju.

- Da, naravno da mogu da potvrdim ovu informaciju, nemamo šta da krijemo od stranih specijalnih službi. Budanov i ja smo još u Africi - ironično je naveo Prigožin, rekavši da je to klasično podmetanje, piše Slobodna Dalmacija.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Josip broz tito

28.05.2023 17:59

Dao je on oko 50000 podataka ukraini u bahmutu dace ima jos Sta kazu englezi jel putin umro