KRAJ KRVAVE BORBE DUGE 224 DANA!? Izviđački dron snimio POSLEDNJE TRENUTKE bitke za Bahmut! PRIGOŽIN SE PONOVO OGLASIO (VIDEO)

Autor:

Svet

20.05.2023

22:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na društvenim mrežama pojavio se navodni snimak poslednjih trenutaka borbi u Bahmutu. Na snimku, koji je zabeležio izviđački dron Vagnera, vidi se artiljerijski napad na višespratnicu na jugozapadu grada koja je predstavljala poslednje uporište ukrajinskih snaga.

KRAJ KRVAVE BORBE DUGE 224 DANA!? Izviđački dron snimio POSLEDNJE TRENUTKE bitke za Bahmut! PRIGOŽIN SE PONOVO OGLASIO (VIDEO)

Foto: Printskrin/telegram/RIA Novosti

Jevgenij Prigožin, osnivač privatne ruske vojne kompanije Vagner, ponovo se oglasio nakon današnjih tvrdnji da su njegove snage osvojile kompletan Bahmut.

 

 

Vođa Vagnerovaca ponovo je izneo optužbe na račun ministarstva odbrane i generalštaba ruske vojske tvrdeći da nisu poštovali ratni plan.

- Nisam stigao sve da kažem u Bahmutu, a treba da se zna. Postoji operativno-taktički proračun, koji je odobrio generalštab, a odobrilo ga je i sadašnje rukovodstvo ministarstva odbrane 2017. godine. Prema tom proračunu i na osnovu brojnosti neprijatelja i operacije trebalo je da imamo 23 puta više vojnika i 27 više naoružanja, a dobili smo 11,5 odsto granata. To su apsolutno tačne i proverene brojke u skladu sa svim naređenjima generalštaba. Možemo da izvučemo zaključke o našoj efikasnosti i izdaji koja nas je zaobišla. Sada možemo da pričamo o tome - navodi Prigožin u saopštenju na Telegram kanalu Vagnera.

 

 

Na društvenim mrežama pojavio se i navodni snimak poslednjih trenutaka borbi u Bahmutu. Na snimku, koji je zabeležio izviđački dron Vagnera, vidi se artiljerijski napad na višespratnicu na jugozapadu grada koja je predstavljala poslednje uporište ukrajinskih snaga.

Ruska agencija RIA Novosti objavila je i snimak pripadnika Vagnera kako na vrhu jedne zgrade postavljaju rusku zastavu.

Borba se prema nezvaničnim informacijama prenela na okolna sela.

Jevgenij Prigožin, podsetimo, razvio je prethodno rusku zastavu u Bahmutu za koga tvrdi da se od danas kompletno nalazi pod kontrolom ruskih snaga.

Na snimku koji je objavljen na Telegramu vidi se Prigožin, okružen sa pripadnicima Vagnera na ulici razrušenog grada, kako drži rusku zastavu na kojoj je ispisan današnji datum.

- 20. maja 2023, tačno u 12 sati, zauzeli smo poslednje uporište neprijatelja, višespratnicu "Avion" - navodi Prigožin.

Zvanični Kijev, međutim, odmah je demantovao tvrdnje šefa Vagnera da je ceo Bahmut pod ruskom kontrolom.

- To nije tačno. Naše jedinice se bore u Bahmutu - izjavio je za Rojters portparol ukrajinske vojske Serhij Čerevatji.

Bahmut se inače nalazi u blizini DNR severno od velikog grada Gorlovke. Važan je za snabdevanje ukrajinskih snaga u celom Donbasu. Bitka za Bahmut počela je zvanično 8. oktobra 2022. godine.

Borba je prema navodima ruskih medija trajala 224 dana dana.

(Republika/Kurir)

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading