SPAS U ZADNJI ČAS! AMERIKA ODLOŽILA BANKROT: Bajden i vođa republikanskih kongresmena Mekarti postigli dogovor o javnom dugu, najbolje prošao Pentagon (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

28.05.2023

09:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američke vlasti uspele su u poslednjem trenutku da izbegnu bankrot koji je pretio već za nekoliko dana, pošto su predsednik Džo Bajden i Kevin Mekarti, vođa republikanske većine u Predstavničkom domu Kongresa, postigli načelan dogovor o maksimalnom javnom zaduživanju SAD u 2024, ne računajući javnu potrošnju za potrebe nacionalne odbrane.

SPAS U ZADNJI ČAS! AMERIKA ODLOŽILA BANKROT: Bajden i vođa republikanskih kongresmena Mekarti postigli dogovor o javnom dugu, najbolje prošao Pentagon (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Dogovoreno je da gornja granica javnog duga ne sme da bude veća od 31,4 biliona dolara za troškove koji ne spadaju u domen Pentagona, što je približno isti iznos koji važi i za tekuću budžetsku godinu, a nova pretnja bankrotom mogla bi da se pojavi već početkom 2025.

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džo Bajden

Bajden je pozdravio načelni dogovor sa Mekartijem i ocenio da je učinjen "važan korak napred" i kompromisno rešenje koje ipak ne odstupa od ključnih prioriteta njegove Demokratske partije.

On je ocenio da je sporazum dobra vest za američki narod jer sprečava katastrofalan razvoj događaja koji je mogao da utiče na ekonomsku recesiju, ugrozi penzione fondove i doprinese gašenju miliona radnih mesta.

Foto: Tanjug/AP

Kevin Mekarti, vođa republikanske većin u Predstavničkom domu Kongresa SAD

- Tokom narednog dana naši pregovarački timovi finaliziraće tekst zakona i sporazum će ići pred Predstavnički dom i Senat. Pozivam oba doma da što pre potvrde sporazum - naveo je Bajden.

Svetski mediji prenose da je dogovor postignut nakon telefonskog razgovora Bajdena i Mekartija koji je trajao sat i po vremena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading