BAJDEN UKINUO KOVID MERE, SAD U STRAHU: Očekuje se najezda migranata!

Autor:

Svet

10.05.2023

07:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američke vlasti strahuju da bi se planirano ukidanje restriktivnih mera uvedenih tokom pandemije Covid-19 moglo shvatiti kao otvoreni poziv migrantima na južnoj granici Sjedinjenih Država koji su odmah vraćeni u Meksiko tokom pandemije.

BAJDEN UKINUO KOVID MERE, SAD U STRAHU: Očekuje se najezda migranata!

Foto: Printskrin/Tviter/@Europa_Insider

Osim bilo kakvih neočekivanih obrta, ova mera, poznata kao Naslov 42, trebalo bi da bude ukinuta u četvrtak u 23:59 po Vašingtonskom vremenu (petak u 5:59 po srednjeevropskom vremenu). To je gotovo potpuno onemogućilo podnošenje zahteva za azil u SAD. Vlada Džoa Bajdena strahuje od priliva hiljada migranata. Pogranični gradovi su pod pritiskom.

Naslov 42 uvela je Trampova administracija

Američki predsednik je u utorak više od sat vremena razgovarao telefonom sa svojim meksičkim kolegom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom.

- Potvrdili smo dogovor o nastavku saradnje u vezi sa problemima kao što su migracije sa humanitarnom dimenzijom, trgovina drogom i oružjem, a posebno saradnja u korist najsiromašnijih na našem kontinentu - napisao je meksički predsednik na Tviteru.

Kako se navodi u saopštenju Bele kuće, dvojica lidera su se dogovorila i o nastavku inicijative, zahvaljujući kojoj je „za 95 odsto smanjen broj uhapšenih Kubanaca, Haićana, Nikaragvaca i Venecuelanaca na (američko-meksičkoj) granici. postignuto u poslednja četiri meseca“. Naslov 42 uvela je administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa 2020. godine u ime borbe protiv pandemije Covid-19.

Desnica optužuje Bajdena za popustljivost

Njegov naslednik je produžio njegovo trajanje. U praksi je ova mera onemogućila pristup američkom sistemu azila: migranti bez vize su vraćeni bez mogućnosti podnošenja zahteva. To će ponovo biti moguće od petka, a sudovi će ponovo razmatrati zahteve tražilaca azila, što može da potraje i po nekoliko godina.

Ovo je osetljivo pitanje za Džoa Bajdena, koji je nedavno najavio svoju kandidaturu za drugi mandat. Dok ga desnica optužuje za popustljivost u migrantskoj politici, organizacije za zaštitu migranata tvrde da se on ne razlikuje od Donalda Trampa. Bajdenova administracija insistira na legalnim rutama imigracije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading