IZUZETNO SAM ZABRINUT, OVO JE DOSADA NEVIĐENO! Generalni sekreta UN komentarisao sukob u Sudanu: Stvari se menjaju velikom brzinom!

Autor:

Svet

01.05.2023

07:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sukob u Sudanu bukti već više od dve nedelje.

IZUZETNO SAM ZABRINUT, OVO JE DOSADA NEVIĐENO! Generalni sekreta UN komentarisao sukob u Sudanu: Stvari se menjaju velikom brzinom!

Foto: Tanjug/AP

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš odlučio je danas da zbog "neviđene" situacije u Sudanu tamo "odmah" pošalje svog humanitarnog izaslanika Martina Grifitsa dok borbe traju.

Obim i brzina kojom se događaji u Sudanu menjaju do sada nisu viđeni“, rekao je Stefan Dužarik u saopštenju i dodao da je „izuzetno zabrinut“.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Rat u Sudanu

Gutereš je zato odlučio da tamo „odmah“ pošalje šefa humanitarne agencije UN (OCHA) Martina Grifitsa zbog naglog pogoršanja humanitarne krize u Sudanu, gde su milioni Sudanaca u teškoj situaciji od 15. aprila zbog nemilosrdnog rata. od dva generala.

- Veoma smo zabrinuti zbog neposrednih i dugoročnih posledica (ove krize) na sve Sudane i na ceo region - dodao je portparol.

Pozvao je na zaštitu civila

- Još jednom pozivamo sve sukobljene strane da zaštite civile i infrastrukturu, omoguće bezbedan prolaz svima koji beže iz zone borbenih dejstava, poštuju humanitarne radnike i njihove resurse, olakšaju operacije pomoći i poštuju medicinsko osoblje, njihove objekte i prevozna sredstva - rekao je portparol.

Foto: Tanjug/AP

Rat u Sudanu

U Kartumu se nastavljaju žestoki sukobi pošto su vojska i paravojne snage u nedelju objavile produženje primirja koje se slabo poštuje, ali je omogućilo evakuaciju stranih državljana i nastavak pregovora.

Podaci UN pokazuju da u zemlji ima 75.000 raseljenih, a čak 270.000 ljudi moglo bi da napusti svoje domove suočeni sa borbama koje besne u 12 od 18 zemalja u zemlji sa 45 miliona stanovnika, jednoj od najsiromašnijih. u svetu.

U ratu je poginulo 528 ljudi, a ranjeno 4.599, prema zvaničnim podacima koji su u velikoj meri potcenjeni. Dve strane optužuju jedna drugu za kršenje primirja, prenosi agencija Hina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading