OBJAVLJEN SNIMAK KAKO UKRAJINCI NAVODNO GAĐAJU UPORIŠTE VAGNERA! Koristili pametne američke bombe (VIDEO)

Autor:

Svet

26.04.2023

19:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odavno se govori kako je administracija Džoa Bajdena Ukrajincima poslala ove precizne bombe povećanog dometa, ali sad se prvi put pojavio i video snimak.

OBJAVLJEN SNIMAK KAKO UKRAJINCI NAVODNO GAĐAJU UPORIŠTE VAGNERA! Koristili pametne američke bombe (VIDEO)

Foto: Printscreen Twitter

Joint Direct Attack Munition, skraćeno JDAM, satelitski su navođene američke bombe koje su se koristile i u ratovima nakon 11. septembra. 

Odavno se govori kako je administracija Džoa Bajdena Ukrajincima poslala ove precizne bombe povećanog dometa, ali sad se prvi put pojavio i video snimak.

 

 

Na snimku se vide četiri efikasna i veoma jaka udara na zgrade u razorenom Bahmutu u kojima su bili Vagnerovci i oružje. JDAM komplet inače je pričvršćen na bombu opšte namene tešku od 220 pa do 900 kilograma i tu bombu pretvara u precizne projektile navođene GPS sistemom, prenosi Slobodna Dalmacija.

Još nema potvrde nezavisnih potvrda da se radilo o JDAM sistemu, ali da je ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo povećalo ubojitu snagu, efikasnost i bezbednost delovanja potvrdio je to nedavno general Džejms Heker, komandant američkih vazdušnih snaga u Evropi, kao i Savezničke vazdušne komande NATO-a, koji je rekao da je Ukrajina primila i uspešno koristi JDAM-ER.

 

 

U zavisnosti od visine i brzine aviona sa kojeg se ispaljuje, JDAM bomba može da putuje oko 26 kilometara pre nego što eksplodira. S pravom vrstom opreme, ukrajinski avioni potencijalno mogu da nose više JDAM-ova u jednoj misiji, baš kao što to rade ratni avioni SAD-a i NATO-a.

Od njihove prve borbene upotrebe u kasnim 1990-im, JDAM-ovi su poboljšani i dodane su nove sposobnosti. Mogu da rade sa raznim upaljačima koji kontrolišu hoće li eksplodirati iznad tla, na površini ili nakon što se ukopaju u zemlju. Jedan ažurirani komplet dodaje par krila koja se otvaraju nakon što se bomba ispusti, omogućujući joj da leti dalje.

Zašto se pre nisu koristile JDAM bombe u Ukrajini?

Njujork tajms objašnjava kako su morali da se reše neki osnovni problemi hardvera i softvera: JDAM setovi nisu bili dizajnirani za upotrebu s ruskim bombama koje koristi Ukrajina, a ruski ratni avioni koje ima Kijev nisu mogli da nose američke bombe, niti ruski računarski sistemi mogu elektronski da komuniciraju s američkim vođenim raketama.

Od kada se Poljska, pridružila NATO-u, neki njeni avioni MIG-29 su nadograđeni kako bi nosili zapadno oružje što je zahtevalo zamenu njihovih sovjetskih računarskih sistema. Poljska je pak početkom aprila isporučila prve lovce MiG-29 koje je obećala Ukrajini. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading