SUPROTSTAVIO SE PUTINU USRED RUSIJE! Vladimira čeka 25 godina robije, prozvali ga veleizdajnikom - evo ko je ljuti protivnik ruskog predsednika Kara-Murza!

Autor:

Svet

17.04.2023

18:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladimir Kara-Murza se otvoreno suprotstavio ruskoj agresiji u Ukrajini i uhapšen je u aprilu 2022.

SUPROTSTAVIO SE PUTINU USRED RUSIJE! Vladimira čeka 25 godina robije, prozvali ga veleizdajnikom - evo ko je ljuti protivnik ruskog predsednika Kara-Murza!

Foto: Tanjug-AP

Ruski publicista i poznati antiputinov građansko-liberalni disident, 41-godišnji Vladimir Kara-Murza, osuđen je pred Moskovskim gradskim sudom na 25 godina zatvora zbog "širenja lažnih vesti o ruskoj vojsci", pripadnosti nevladinoj organizaciji Otvorena Rusija, ali i zbog veleizdaje.

Činjenica da je odigrao ključnu ulogu u ubeđivanju Zapada da sankcioniše ruske zvaničnike zbog kršenja ljudskih prava i korupcije i da je osudio rusku vojnu operaciju u Ukrajini u Predstavničkom domu američkog Kongresa Arizone u martu 2022. smatra se veleizdajom. Istražitelji su ga teretili za veleizdaju dok je bio u pritvoru.

"Volim Rusiju. Ne kajem se za svoje postupke. Ovo je cena nećutanja u današnjoj Rusiji", rekao je Vladimir Kara-Murza posle presude. Svoj sudski proces uporedio je sa sličnom sudskom praksom iz Staljinovog vremena, 30-ih godina 20. veka.

Republika

Foto: Tanjug-AP

 

 

"Zločinci treba da se pokaju za ono što su uradili. Što se mene tiče, ja sam u zatvoru zbog svojih političkih stavova. Siguran sam da će doći dan kada će se mrak nad našom zemljom razvejati", rekao je Kara-Murza. A njegova supruga Jevgenija kratko je rekla: "Režim neće trajati tako dugo. "

Podsetimo, Vladimir Kara-Murza se otvoreno suprotstavio ruskoj agresiji u Ukrajini i uhapšen je u aprilu 2022. godine. On je bio u pritvoru za vreme suđenja, a njegovi advokati Marija Ejsmont i Vadim Prohorov kažu da je u pritvoru smršao 22 kilograma i da mu se zdravlje pogoršalo.

Dijagnostikovana mu je polineuropatija zbog nekoliko pokušaja trovanja kojima je bio izložen. Kara-Murza je rekao da je dva puta preživeo trovanje – 2015. i 2017. godine, koje je "organizovao Kremlj". Advokati tvrde da čak i po ruskim zakonima, zbog takve dijagnoze, Kara-Murza ne bi trebalo da bude poslat na "izdržavanje zatvorske kazne".

Republika

Foto: Tanjug-AP

 

 

Bio je blizak saradnik još jednog opozicionog političara Borisa Njemcova, koji je ubijen 2015. godine, u neposrednoj blizini Kremlja. Vladimir Kara-Murza je još jedan u nizu političkih protivnika Vladimira Putina koji je zbog svog političkog delovanja osuđen na drakonsku zatvorsku kaznu. Podsetimo, dugu zatvorsku kaznu služi i Aleksej Navaljni, još jedan Putinov politički protivnik.

OSUDE SA ZAPADA

SAD i Nemačka osudile su danas izricanje kazne zatvora ruskom opozicionom političaru Vladimiru Kara-Murzi.

SAD osuđuju kaznu zatvora izrečenu ruskom opozicionom političaru Vladimiru Kara-Murzi zbog toga što je "govorio protiv agresorskog rata ruske vlade protiv Ukrajine", saopštio je američki Stejt department, preneo je Rojters.

"Kara-Murza je još jedna meta ruske vladine eskalirajuće kampanje represije", stoji u saopštenju.

I nemačko Ministarstvo spoljnih poslova oštro osuđuje kaznu izrečenu Kara-Murzi, rekao je portparol Ministarstva na vladinoj konferenciji za novinare.

Ranije danas, Moskovski gradski sud osudio je opozicionog političara Vladimira Kara-Murzu na 25 godina zatvora zbog izdaje i širenja lažih vesti o ruskoj vojsci.

Pored toga, on je kažnjen sa 400.000 rubalja, ograničenjem na godinu i po dana i zabranom da se bavi novinarstvom na sedam godina, prenose Ria novosti.

Republika

Foto: Tanjug-AP

 

 

Pretresi su održani u Moskovskom gradskom sudu iza zatvorenih vrata, a istragu je vodio Istražni komitet. 

Kako je za rusku agenciju rekao Kara-Murzin advokat Vadim Prohorov, ovo je prvi put da slučaj izdaje vodi Istražni komitet, a ne Federalna služba bezbednosti (FSB).

U intervjuu CNN emitovanom nekoliko sati pre nego što je uhapšen, Kara-Murza je tvrdio da Rusijom upravlja "režim ubica", preneo je Rojters.

On je koristio govore u SAD i širom Evrope da optuži Rusiju za bombardovanje civilnih ciljeva u Ukrajini, što su optužbe koje je zvanična Moskva odbacila.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading