PLANINARKA 500 DANA PROVELA U PEĆINI 70 METARA ISPOD ZEMLJE: Malo ko bi uradio isto, kad je ugledala svetlost dana, izustila je samo OVO! (FOTO)

Autor:

Svet

14.04.2023

21:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U subotu, 20. novembra 2021. godine ona je ušla u svoje prenoćište u pećini izvan Granade.

PLANINARKA 500 DANA PROVELA U PEĆINI 70 METARA ISPOD ZEMLJE: Malo ko bi uradio isto, kad je ugledala svetlost dana, izustila je samo OVO! (FOTO)

Foto: Profimedia

Beatris Flamini

Beatris Flamini, sportiskinja i ekstremna planinarka provela je 500 dana u mračnoj pećini, 70 metara ispod površine zemlje, u južnoj Španiji . Nakon što je danas izašla iz svoje podzemne "jazbine" i obavila brzi pregled kod doktora i psihologa, obratila se na konferenciji za štampu na kojoj je pokušala da objasni gotovo neobjašnjivo.

- Očekivala sam da izađem i istuširam se. Nisam očekivala ovoliko interesovanje - rekla je ona u prostoriji punoj novinara.

U subotu, 20. novembra 2021. godine ona je ušla u svoje prenoćište u pećini izvan Granade, rešena da sazna više o tome kako ljudski um i telo mogu da se nose sa ekstremnom samoćom i nemaštinom. Pod nadzorom tima naučnika sa univerziteta u Almeriji, Granadi i Mursiji, koji su održavali kontakt preko posebne, ograničene tehnologije za razmenu poruka, smatra se da je 50-godišnja sportistkinja iz Madrida oborila svetski rekord i postala osoba koja je najduže boravila sama u pećini, prenosi Gardijan.

Izgubila pojam o vremenu nakon 65 dana

Flamini je rekla medijima da je izgubila pojam o vremenu nakon 65. dana. Upitana kako je uspela da tako dugo bude pri zdravoj pameti, Flamini je istakla svoje veliko iskustvo i mentalnu pripremljenost, dodajući: "Ja sam se dobro slagala sa sobom".

- Razgovarala sam sama sa sobom, ali nikada naglas. Na kraju krajeva, tišina pećine morala se poštovati. Ključ je doslednost. Barem za mene, kao elitnu ekstremnu sportistkinju, najvažnije je da budem vrlo jasna i dosledna u tome šta mislim, šta osećam i šta govorim. Istina je da je bilo teških trenutaka, ali je bilo i veoma lepih. Imala sam i jedne i druge trenutke, dok sam u skladu sa svojom posvećenošću živela u pećini 500 dana - rekla je ona.

Prema njenim rečima, vreme je provodila mirno i čitajući, crtajući, uživajući.

- Bila sam tamo gde sam želela da budem. Iskreno rečeno, trik je bio u životu ovde i sada. Morate biti fokusirani. Ako se povredim biće gotovo i moraće da me izvuku. A ja to nisam želela - kazala je ona i dodala da je uspela da održi kondiciju, pročita 60 knjiga i koristi dve kamere da zabeleži svoja iskustva za predstojeći dokumentarac.

Došlo je do invazije muva

Na pitanje da li je bilo nekih neprijatnih trenutaka – trenutaka kada je bila u iskušenju da pritisne dugme za paniku i vrati se na svetlo, Flamini je razmislila, a onda se setila jednog posebnog upada insekata.

- Muve! Muve! Muve! Došlo je do invazije muva. Ušle su, položile svoje larve, a ja to nisam kontrolisala i tako sam odjednom završila u omotaču muva. Nije bilo tako komplikovano, ali nije bilo zdravo, ali tako je bilo - rekla je Flamini.

Dok je žudela za pečenom piletinom sa krompirom, samoća je bila manji problem. Pre nego što je ušla u pećinu, rekla je svom timu da ne želi da joj se kaže šta se dešava napolju, čak i ako je u pitanju gubitak voljene osobe.

- Ljudi koji me poznaju i vole to poštuju - rekla je.

Bila je ljuta kada je došao trenutak da napusti pećinu

Flamini je zvučala pomalo ljutito kada je ispričala kako se osećala kada je došao trenutak da napusti pećinu.

- Spavala sam ili barem dremala kada su sišli po mene. Mislila sam da se nešto dogodilo. Rekla sam: Već? Nema šanse. Nisam završila svoju knjigu - rekla je Flamini koja je dodala da nije bila zaslepljena dnevnom svetlošću Andaluzijskog proleća, kao i da ništa nije osetila kada je videla svetlo.

Neko joj je postavio pitanje u vezi sa dugo odlaganim kupanjem.

- Još uvek se nisam istuširala. Ali ipak ja sam ekstremna sportistkinja. Mogla bih da idem još 500 dana u pećinu - rekla je prkosna sportistkinja, u očekivanju zvanične potvrde, rekorderka, bila je zbunjena samo jednim pitanjem "Zašto je izgledala tako srećna kada je izašla iz pećine?"

- Kako biste se osećali da imate san i da ste ga ispunili? Da li biste izašli plačući? - pitala je okupljene.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading