OTKRIVENO KO JE OSOBA KOJA JE OBJAVILA TAJNE PODATKE PENTAGONA: Radio je u vojnoj bazi, naoružan je i snažan!

Autor:

Svet

13.04.2023

08:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pentagon trenutno procenjuje štetu koja je nastala objavljivanjem poverljivih informacija.

OTKRIVENO KO JE OSOBA KOJA JE OBJAVILA TAJNE PODATKE PENTAGONA: Radio je u vojnoj bazi, naoružan je i snažan!

Foto: pixabay.com

Pentagon, zgrada Pentagon

Osoba koja je odgovorna za objavljivanje poverljivih američkih dokumenta, zbog čega je pokrenuta istraga o nacionalnoj bezbednosti, je 20-godišnji zaljubljenik u oružje, koji je radio u vojnoj bazi, izvestio je Vašington post pozivajući se na članove društvene mreže Diskord.

Prema izveštaju američkog lista, ta osoba je podelila poverljive informacije na toj platformi za razmenu poruka u grupi sa oko dvadesetak muškaraca koji dele „zajedničku ljubav prema oružju, vojnoj opremi i Bogu“, prenosi Rojters.

Vašington post je svoj izveštaj, u kojem nije imenovao tu osobu, zasnovao na razgovoru sa dva člana grupe na Diskordu, a britanska agencija navodi da nije mogla nezavisno da proveri iznete detalje.

Većina članova kanala nije obraćala previše pažnje kada je čovek koji neki nazivaju „OG“ objavio poruku punu čudnih akronima i žargona. Jedan od članova je objasnio da su reči nepoznate, pa je malo ljudi pročitalo dugačku poruku. Ipak, ističe da je poštovao OG koji je tvrdio da zna tajne koje vlast krije od običnih ljudi.

Zato je pažljivo pročitao poruku OG-a, kao i stotine drugih koje su redovno objavljivane u narednim mesecima. OG je članovima grupe rekao da su to transkripti poverljivih obaveštajnih dokumenata koje je doneo kući sa posla u „vojnoj bazi“.

Osoba se, prema svedočenjima predstavljala na mreži kao "pripadnik stare škole", dok je jedan od izvora Vašington posta opisao kao nekoga ko je u ranim ili srednjim 20-im godinama, a koji je bio uzor ostalim članovima grupe.

- On je u formi. Snažan je. Naoružan je. Utreniran. On je gotovo sve što možete da očekujete od nekog ludog filma - rekao je jedan od članova, koji ima manje od 18 godina i govorio je pod uslovom anonimnosti, uz dozvolu majke, objavio je Vašington post.

Diskord je u jučerašnjem saopštenju  naveo da sarađuje američkim vlastima, nakon što je Ministarstvo pravde SAD pokrenulo formalnu krivičnu istragu prošle nedelje.

Pentagon, koji je pokrenuo slučaj, trenutno procenjuje štetu koja je naneta možda najštetnijim objavljivanjem poverljivih američkih informacija poslednjih godina, navodi Rojters.

Podaci nisu slučajno procureli

On je naveo da deo dana provodi u bezbednom objektu gde su mobilni telefoni i drugi elektronski uređaji pogodni za dokumentovanje tajnih vladinih informacija zabranjeni.

Tokom pandemije koronavirusa, Discord je postao utočište za tinejdžere koji su bili zaključani u svojim domovima i odsečeni od svojih prijatelja iz stvarnog sveta. Članovi OG kanala su razmenjivali šale, ćaskali i gledali filmove, ali im je OG takođe držao predavanja o međunarodnim odnosima i tajnim vladinim operacijama.

- On je pametna osoba. Znao je šta radi kada je objavio ove dokumente, naravno. Dokumenti nisu procurili slučajno - rekao je član kanala. U njemu se navodi da su se objavljeni dokumenti bavili nizom osetljivih tema kao što su boravište i kretanje visokih političkih lidera, taktičke informacije o vojnim snagama, geopolitičke analize i nastojanja stranih vlada da se mešaju u izbore.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading