AMERIKU POTRESA NAJVEĆI ŠPIJUNSKI SKANDAL: Posledice haosa mogu biti stravične po čitav svet

Autor:

Svet

09.04.2023

19:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi fajlovi koji su dospeli u javnosti dali su sumornu procenu snage moskovske ratne mašinerije. Ipak, američki obaveštajci sugerišu i da je ukrajinska vojska u teškom stanju.

AMERIKU POTRESA NAJVEĆI ŠPIJUNSKI SKANDAL: Posledice haosa mogu biti stravične po čitav svet

Foto: pixabay.com

Pentagon, zgrada Pentagon

Mnoštvo tajnih dokumenata Pentagona koji su procurili u javnost, a ubrzo potom završili na društvenim mrežama bacili su novo svetlo na stanje rata u Ukrajini, pokazujući koliko su Sjedinjene Države duboko prodrle u ruske vojne i obaveštajne službe.

Međutim, pored informacija o ratu u Ukrajini otkriveno je i da Amerika aktivno špijunira mnoge zemlje, pa i svoje saveznike, koji su sada u panici zbog podataka koji, čini se, lako mogu završiti na nekoj društvenoj mreži poput Tvitera.

Obaveštajni izveštaji pokazuju da Sjedinjene Države špijuniraju ukrajinske vojne i političke lidere, kao i druge važne američke saveznike, uključujući Izrael i Južnu Koreju.

Foto: youtube.com/printscreen

 

Dokumenti koji su procurili su već zakomplikovali odnose sa zemljama saveznicama, izazivajući sumnju u sposobnost Amerike da čuva svoje tajne.

Jedan visoki američki zvaničnik nazvao je curenje „masovnim kršenjem obaveštajnih podataka“. FBI je započeo istragu i pokušaće da brzo pronađe izvor curenja, rekli su zvaničnici.

Evo šta se zna o dokumentima i posledicama koje je njihovo izlaganje imalo širom sveta.

Krvava bitka za Bahmut

Ukrajinska vojska bila je blizu gubitka ključne bitke u ratu, navodi se u tajnim dokumentima. Jedan, slab put za snabdevanje ukrajinskih vojnika koji se bore na ulicama istočnog grada Bahmuta je bio zapaljen.

Ova strašna procena borbi u Bahmutu, jednoj od najdugovečnijih i najsmrtonosnijih bitaka ruskog rata u Ukrajini, pojavljuje se u novoj seriji poverljivih dokumenata u kojima se, čini se, detaljno navode tajne američke nacionalne bezbednosti.

Foto: Tanjug/AP

 

Procena obuhvata samo jedan trenutak, od kraja februara, u sada već desetomesečnoj borbi za Bahmut, univerzitetski i rudarski grad srednje veličine od malog strateškog značaja, ali koji su obe strane opteretile političkim značenjem.

Grad je sada uglavnom u ruševinama, dok požari prožimaju zgrade, a vojnici se bore u žestokoj borbi, blok po blok .

Ipak, šira slika nije bila tajna. Ruske snage su zatvorile puteve za snabdevanje u februaru, prema vojnim dnevnim brifinzima i javnim komentarima vojnika koji se bore u toj oblasti, pre nego što je Ukrajina poslala pojačanje. Borbi su se pridružile razne elitne jedinice.

Ova borba, do koje je došlo nakon što je obaveštajna procena napisana, bila je uspešna u potiskivanju ruskih snaga dovoljno daleko od puteva da bi se omogućilo snabdevanje vojnika u gradu i evakuacija ranjenih.

Vagnerov uticaj seže daleko izvan Ukrajine

Ruska plaćenička grupa Vagner, poznata po vojsci bivših zatvorenika i ubistvu najmanje jednog izdajnika maljem, ostaje moćna sila, sa uticajem ne samo u Ukrajini, već i širom sveta, pokazuju dokumenta Pentagona.

Foto: Tanjug/AP

 

Vagner aktivno radi na osujećivanju američkih interesa u Africi i istraživao je širenje na Haiti, sa ponudom da pomogne vladi te zemlje u sukobu sa nasilnim bandama.

Visoki američki zvaničnici rekli su da Federalni istražni biro radi na utvrđivanju izvora curenja. Zvaničnici su priznali da se čini da su ti dokumenti legitimni obaveštajni i operativni izveštaji koje je sastavio Zajednički štab Pentagona, koristeći izveštaje vladine obaveštajne zajednice, ali da je barem jedan izmenjen u odnosu na original u nekom kasnijem trenutku.

Prema jednom poverljivom dokumentu, Vagnerovi plaćenici su se tajno sastali sa „turskim kontaktima“ u februaru, klizeći na teritoriju NATO-a u potrazi za oružjem i opremom za borbu u Ukrajini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading