PUTIN OSTAO BEZ SVOG NAJLOJALNIJEG PRIJATELJA! Umro Vladimir Čurov!

Autor:

Svet

22.03.2023

13:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čurov je imao jak srčani udar prošle nedelje i hitno je operisan, ali njegovo srce ipak nije izdržalo i jutros je preminuo.

PUTIN OSTAO BEZ SVOG NAJLOJALNIJEG PRIJATELJA! Umro Vladimir Čurov!

Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP / Profimedia

Vladimir Čurov, bivši direktor ruske Centralne izborne komisije, preminuo je u 70. godini.

Kako je naveo poslanik Leonid Ivlev, Čurov je imao jak srčani udar prošle nedelje i hitno je operisan, ali njegovo srce ipak nije izdržalo i jutros je preminuo.

- Doživeo je snažan srčani udar pre nedelju dana, imao je operaciju na srcu, pa je došao sebi, počeo je da ustaje, da šeta po odeljenju, pričao je o svojim planovima, hteo je da napiše knjigu, ali... - rekao je Ivlev.

Čurov je važio za jakog saveznika Vladimira Putina. Od 1992. do 2003. radio je u Komitetu za spoljne odnose Kabineta gradonačelnika Sankt Peterburga, od 1992. do 1996. pod Putinom, a u periodu od 1995. do 2003. bio je na poziciji zamenika šefa Komiteta.

Navodno je radio i za KGB.

Na čelu CIK-a bio je od 2007. do 2016. godine, kada je smenjen sa pozicije dekretom Kremlja.

On je optužen da je nadgledao masovnu prevaru na izborima u Rusiji, što je izazvalo prodemokratske proteste i pozive na njegovu ostavku.

Čurov je, inače, oduvek slovio za osobu koja će ostati lojalna Putinu pod bilo kojim okolnostima, prenosi "Telegraf".

Tokom svog mandata dao je niz kontroverznih izjava, koje su protumačene kao njegova spremnost da "zapečati" rezultate izbora u korist Putina čak i ako je bilo izveštaja o masovnim kršenjima izbornog prava.

Na ruskim zakonodavnim izborima 2011. godine, Čurov je tvrdio da su izbori prošli bez problema, iako su mediji preneli niz slučajeva kada su se podaci Centralne izborne komisije Rusije razlikovali od protokola izbornih okruga.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading