OTKRIVENI DETALJI O SEVERNOM TOKU: Nemci sumnjaju na pet muškaraca i ženu, tragovi pokazuju nešto drugo

Autor: Republika

Svet

08.03.2023

14:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Diverziju je izveo tim od pet mupkaraca i žena.

OTKRIVENI DETALJI O SEVERNOM TOKU: Nemci sumnjaju na pet muškaraca i ženu, tragovi pokazuju nešto drugo

Foto: youtube.com/Printscreen

Nakon što je Njujork tajms objavio da je sabotažu gasovoda Severni tok izvela proukrajinska grupa, istu priču objavio je i nemački javni servis ARD, koji je ovu temu obradio sa još nekoliko nemačkih medija.

- Nemački istražni organi očito su napravili iskorak u rešavanju napada na gasovod Severni tok. Nema dokaza ko je uzrokovao razaranje - ali ima tragova. Vode u Ukrajinu - navodi nemački javni servis ARD.

U noći 26. septembra 2022. godine eksplozijama su uništena tri od četiri kraka gasovoda Severni tok 1 i 2 na dnu Baltičkog mora. Rusija je od početka negirala umešanost u tu akciju.

Istražitelji identifikovali jahtu kojom je izvedena sabotaža

Kako sada javlja nemački javni servis, nemački istražitelji su uspeli da identifikuju brod koji je navodno korišten za tajnu operaciju sabotaže gasovoda. Reč je o jahti iznajmljenoj od fabrike sa sedištem u Poljskoj, koja je u vlasništvu dvojice Ukrajinaca. 

Prema istrazi, tajnu operaciju na moru izveo je tim od šest ljudi - pet muškaraca i jedna žena. Grupa se sastojala od kapetana, lekarke, dva ronioca i dva ronilačka pomoćnika koji su transportovala eksploziv na mesto zločina i tamo ga postavili. Nacionalnost počinitelja i dalje je nejasna, a istražitelji misle da su koristili profesionalno falsifikovane pasoše za koje se tvrdi da su služili i za iznajmljivanje broda.

Foto: Bernd Wuestneck/dpa via AP

 

 

Tragovi eksploziva

Jahta je prema navodima nemačkih medija isplovila iz Rostoka 6. septembra 2022. godine. Oprema za tajnu operaciju prethodno je u dostavnom kamionu prevezena u luku. Istražitelji su nakon toga ponovno uspeli da lociraju jahtu sledeći dan u Viku, a kasnije i na danskom ostrvu Kristianso severoistočno od Bornholma. Jahta je onda vraćena vlasniku u neočišćenom stanju, a istražitelji su kasnije uspeli da otkriju tragove eksploziva na stolu u kabini.

Zapadne tajne službe su nedugo nakon eksplozije imale dojavu da je ukrajinski komandos odgovoran za uništenje, javlja ARD. Nakon toga, navodno je bilo dodatnih obaveštajnih naznaka da bi proukrajinska grupa mogla da bude odgovorna. Nema dokaza da su u operaciju bili uključeni ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i njegova vlada.

Nema dokaza za operaciju lažne zastave

Istražitelji još nisu uspeli da otkriju ko je naručio osumnjičenu grupu koja je navodno odgovorna za eksploziju. U međunarodnim bezbednosnim krugovima ne isključuje se da bi se moglo raditi i o operaciji "lažne zastave". To znači da su namerno ostavljeni tragovi koji upućuju na Ukrajinu kao krivca, ali istražitelji nisu pronašli dokaze koji potvrđuju takav scenario.

Nemački javni servis, ARD i medijski partneri su razgovarali ne samo sa nemačkim istražiteljima, već su dobili informacije i iz istraga o sabotaži Severnog toka koje sprovode druge države, poput Danske, Švedske i SAD-a.

Nemačko državno tužilaštvo je odbilo da komentariše istragu, dok je Ukrajina ponovno naglasila da nema veze sa napadom na gasovod.

Prema pisanju Njujork tajmsa, pozivajući se na anonimne izvore u američkim obavještajnim službama, da je napad na Severni tok izvela “proukrajinska grupa”, ali se i dalje ne zna ko je naredio i platio uništenje gasovoda u Baltiku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading