BELORUSI OBORILI RUSKI AVION! Leteo u blizini Minska!

Autor:

Svet

27.02.2023

07:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski osmatrački vojni avion A-50 oštećen je u napadu dronom na aerodrom u blizini beloruske prestonice Minska, potvrdili su članovi beloruske opozicije u egzilu, a liderka opozicije Svjetlana Tihanovska izjavila je da je ponosna na njih.

BELORUSI OBORILI RUSKI AVION! Leteo u blizini Minska!

Foto: youtube.com/printscreen

- Ponosna sam na sve Beloruse koji nastavljaju da se opiru ruskoj hibridnoj okupaciji Belorusije i bore se za slobodu Ukrajine - napisala je Tihanovska.

- To su bili bespilotne letelice. Učesnici operacije su Belorusi - rekao je Aleksandar Azarov, šef beloruske antivladine organizacije BIPOL, citiran u aplikaciji te organizacije za razmenu poruka Telegram i poljskom informativnom kanalu Belsat.

- Sada su bezbedni, van zemlje - dodao je on.

Belsat je poljski emiter fokusiran na beloruske vesti koje je Minsk označio kao ekstremističke. BIPOL, koji uključuje bivše službenike za sprovođenje zakona koji podržavaju opozicione političare, proglašen je terorističkom organizacijom. Savetnik beloruskog opozicionog lidera Svjetlana Tihanovska rekla je na Tviteru da je to bio najuspešniji čin sabotaže od početka 2022.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri izveštaje. Nije bilo odmah odgovora ministarstava odbrane Rusije i Belorusije na zahtev za komentar.

Dve eksplozije

Prednji i središnji delovi letelice, kao i radarska antena, oštećeni su kao posledica dve eksplozije u napadu na vazduhoplovnu bazu kod Minska, preneo je BIPOL. Ruski avion Berijev A-50, NATO naziv Mainstai, namenjen je za rano upozoravanje iz vazduha, sa sposobnostima komandovanja i kontrole u ​​vazduhu i mogućnošću praćenja do 60 ciljeva istovremeno.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu pre godinu dana, bilo je više akata sabotaže u Belorusiji i u ruskim regionima koji se graniče sa Ukrajinom, posebno na železničkom sistemu.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko nije direktno učestvovao u ratu Rusije protiv Ukrajine, ali je dozvolio pristup njenim snagama da koriste teritoriju na početku invazije pre godinu dana. Rusija i Belorusija su osnovale zajedničku vojnu jedinicu u Belorusiji i održale brojne vežbe. Jedan broj ruskih ratnih aviona i aviona za rano upozoravanje i kontrolu raspoređen je u Belorusiji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading