UOČI GODIŠNJICE POČETKA INVAZIJE NA UKRAJINU: Putin zapretio jačanjem nuklearnih snaga, pomenuo i HIPERSONIČNO ORUŽJE

Autor:

Svet

23.02.2023

07:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski lider je naglasio da će se obratiti posebna pažnja na jačanje nuklaerne trijade.

UOČI GODIŠNJICE POČETKA INVAZIJE NA UKRAJINU: Putin zapretio jačanjem nuklearnih snaga, pomenuo i HIPERSONIČNO ORUŽJE

Foto: Youtube, Tanjug/AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin je jutros, dan uoči godišnjice početka invazije na Ukrajinu, zapretio jačanjem ruskih nuklearnih snaga.

U izjavi koju je Kremlj objavio rano jutros, Putin je rekao: "Kao i ranije, obratićemo posebnu pažnju jačanje nuklearne trijade". Reč "trijada" se u kontekstu nuklearnog oružja odnosi na nuklearne rakete smeštene na zemlji, u moru i u vazduhu.

Ruski lider je najavio da će po prvi put interkontinentalna balistička raketa tipa Sarmat - oružje koje može da nosi više nuklearnih bojevih glava - ove godine ući u sastav Oružanih snaga Ruske federacije.

- Nastavićemo sa masovnom proizvodnjom hipersoničnih projektila tipa Kinžal, koji se lansiraju iz vazduha. Uz to, započećemo i sa masovnom proizvodnjom hipersoničnih raketa tipa Cirkon, koji se lansiraju s mora - naglasio je Putin, prenosi Index.hr.

Republika

Foto: prinscreen

Cirkon

 

Republika

Foto: Printscreen YT

Kinžal

 

Najavio suspenziju sporazuma o kontroli nuklearnog oružja

Podsetimo, Putin je tokom obraćanja ruskom parlamentu pre dva dana rekao da obustavlja sudelovanje Rusije u sporazumu o ograničenju i kontroli nuklearnog oružja New START, koji je dogovoren sa SAD-om. Time je ugrozio poslednji preostali pakt koji reguliđe dva najveća svetska nuklearna arsenala.

Sporazum su potpisali bivši predsednici Obama i Medvedev u aprilu 2010. Na snagu je stupio u februaru 2011. i trebalo je da traje sve do februara 2026. Njime su se SAD i Rusija obvezali da na kopnu i podmornicama neće imati više od 700 interkontinentalnih balističkih raketa te da na njima i strateškim bombarderima neće imati više od 1550 nuklearnih bojevih glava.

Putin nije najavio odustajanje od sporazuma, nego samo njegovu suspenziju. Za sada ta suspenzija obuhvata nedozvoljavanje redovnih pregleda ruskih nuklearnih snaga kako bi se utvrdilo pridržava li se Moskva sporazuma.

Suspenzija bi mogla da se protegne i na uvođenje novih interkontinentalnih balističkih raketa u operativnu upotrebu a da pritom Moskva ne raspremi stare i tako izađe iz dogovorenih ograničenja. Bez mogućnosti direktnog inspekcijskog nadzora, jedini način kontrole biće nadzor satelitima i obaveštajnim radom, što će rezultirati samo povećanjem nepoverenja u ionako napete odnose.

Američki državni sekretar Entoni Blinken opisao je ovaj Putinov potez "lošim i neodgovornim". Rekao je da je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena i dalje spremna sa Rusijom "u bilo kom trenutku da razgovara o sporazumu, bez obzira na to šta se događa drugde u svetu".

"Pažljivo ćemo posmatrati šta Rusija zapravo radi"

- Pažljivo ćemo posmatrati šta Rusija zapravo radi. Naravno, ponašaćemo se prikladno i pokušati da osiguramo bezbednost SAD-a i njegovih saveznika. Mislim da je važno i dalje se ponašati odgovorno što se tiče ovog pitanja. To od nas očekuje i ostatak sveta - rekao je Blinken, a prenosi CNN.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading