UKRAJINA DOBIJA BORBENE AVIONE?! Zapad pred ključnim potezom: Nakon odluke o tenkovima, na redu lovci!

Autor:

Svet

29.01.2023

13:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinske vlasti širom zemlje rekonstruišu piste.

UKRAJINA DOBIJA BORBENE AVIONE?! Zapad pred ključnim potezom: Nakon odluke o tenkovima, na redu lovci!

Foto: Tanjug/AP

Ukrajina modernizuje vojne aerodrome očekujući skoru isporuku borbenih aviona od zapadnih saveznika, uprkos tome što niko od saveznika još nije obećao da će ih poslati, piše The War Zone.

Ukrajinske vlasti širom zemlje rekonstruišu piste kako bi sa njih mogli da polete savremeni višenamenski borbeni avioni poput američkog F-16 ili francuskih Miraž i Rafal.

Naime, integracija ovakvih mlaznjaka u sastav ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva zahtevala bi ne samo obuku pilota i posada za održavanje aviona, već i obezbeđivanje adekvatnih pista.

Moramo da pripremimo infrastrukturu naših aerodroma kako bi piloti mogli bezbedno da slete na piste. Radovi se već odvijaju u različitim regionima Ukrajine. Stvaranje mreže aerodroma podržavaju Ministarstvo za infrastrukturu, Ministarstvo odbrane, kao i druge vladine agencije - rekao je portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ihnat na brifingu za novinare u petak.

Prioritet: F-16

Republika

Foto: Printskrin/Youtube/Udarne vesti

F-16

 

On je ponovo apelovao na zapadne saveznike da pošalju svoje lovce-bombardere F-16 u Ukrajinu, rekavši da bi mogli da im pomognu i da unište ruske krstareće rakete i dronove.

- F-16 je jedan od najpopularnijih modela u celom svetu i bio bi najbolji kandidat da postane osnovni višenamenski avion našeg ratnog vazduhoplovstva. Pre nekoliko nedelja ukrajinski piloti su posetili SAD da lobiraju za moderne lovce. Komunicirali su sa senatorima i kongresmenima. Gledali su ih pravo u oči, izražavajući potrebu za tim borbenim avionima koji bi nam mnogo pomogli na putu do pobede i konačnog oslobođenja okupiranih delova naše otadžbine – rekao je Ihnat, prenosi Jutarnji list.

On je dodao da su i sa Francuskom pregovarali „prilično dugo“, iako nije jasno da li je mislio na konkretne razgovore o nabavci francuskih borbenih aviona.

Kako god bilo, ukrajinski zvaničnici su fokusirani na američki F-16, jer su uvereni da bi ove letelice najlakše i najbrže bile uključene u sistem ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Tome u prilog govori i činjenica da je već sačinjen spisak pilota odabranih za obuku za upravljanje ovim avionima. Ihnat je rekao da je za obuku pilota već obezbeđeno sto miliona dolara, ali nije želeo da kaže ko je obezbedio sredstva.

On je takođe rekao da je tip aviona koji će Ukrajina verovatno dobiti već utvrđen, ne navodeći druge detalje.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Miraž

 

"Još uvek pregovaramo"

U međuvremenu, ukrajinsko vazduhoplovstvo demantovalo je medijske izveštaje da Kijev namerava da nabavi 24 borbena aviona od saveznika, tvrdi ukrajinski portal Babel.

Španski dnevnik „El Pais”, pozivajući se na portparola ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurija Ihnata, pisao je da je Ukrajina prvobitno želela dve eskadrile, od kojih bi se svaka sastojala od 12 aviona F-16.

Ali u izjavi Babelu, Ihnat je rekao da su njegovi komentari na brifingu za medije u petak pogrešno protumačeni.

Ukrajina je tek u fazi pregovora u vezi sa letelicom. Trenutno se utvrđuju modeli i broj letelica – objasnio je on „buku u komunikaciji“.

S druge strane, zamenik savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Fajner rekao je u četvrtak da će SAD „veoma pažljivo” razgovarati o ideji slanja zapadnih aviona na ukrajinsko ratište sa Kijevom i američkim saveznicima.

Istovremeno, nemački ministar odbrane isključuje mogućnost slanja borbenih aviona u Ukrajinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading