PAPA FRANJA IZNENADIO - HOMOSEKSUALNOST NIJE KRIMINAL: Vatikanski poglavar je naglasio da biskupi moraju da prođu kroz proces promena!

Autor:

Svet

25.01.2023

10:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Biti homoseksualac ​​nije zločin - rekao je Papa Franja.

PAPA FRANJA IZNENADIO - HOMOSEKSUALNOST NIJE KRIMINAL: Vatikanski poglavar je naglasio da biskupi moraju da prođu kroz proces promena!

Foto: Tanjug/AP

Papa Franja

Papa Franja izjavio je da su zakoni koji kriminalizuju homoseksualnost nepravedni i istakao da "Bog voli svu svoju decu takvu kakva jesu".

On je u intervjuu za AP pozvao katoličke biskupe koji podržavaju zakone da požele dobrodošlicu LGBT osobama u crkvu.

- Biti homoseksualac ​​nije zločin - rekao je on i dodao da u nekim delovima sveta katolički biskupi podržavaju zakone koji kriminalizuju homoseksualnost ili diskriminišu LGBTQ zajednicu, piše Tanjug.

Prema njegovim rečima posebno biskupi moraju da prođu kroz proces promena.

- Oni treba da da budu nežni, kao što je Bog za svakog od nas - rekao je papa.

Govoreći o zakonima kojima se kriminalizuje LGBTQ populacija papa je rekao da Katolička crkva može i treba da radi da se tome stane na kraj, kao i da homoseksualci moraju biti dobrodošli u Katoličku crkvu i poštovani i da ne bi trebalo da budu marginalizovani ili diskriminisani.

- Svi smo mi Božja deca i Bog nas voli takve kakve jesmo i zbog snage za koju se svako od nas bori za svoje dostojanstvo - rekao je papa, koji se još dok je bio nadbiskup Buenos Ajresa zalagao za davanje pravne zaštite istopolnim parovima.

Dodao je da mora da postoji razlika između zločina i greha u pogledu homoseksualizma.

- Biti homoseksualac ​​nije zločin. Treba prvo da napravimo razliku između greha i zločina. Greh je i nedostatak milosti jednih prema drugima - dodao je on.

Foto: Tanjug/AP

Papa Franja izazvao lavinu komentara

Prema podacima organizacije Hjuman digniti trast (The Human Digniti Trust) oko 67 zemalja širom sveta kriminalizuje sporazumne istopolne seksualne aktivnosti, od kojih 11 može ili ima pravo da izrekne smrtnu kaznu, kao i da u delovima sveta gde se zakoni ne primenjuju, oni doprinose "uznemiravanju, stigmatizaciji i nasilju nad LGBTQ osobama". Samo u SAD, više od 10 država i dalje ima zakone protiv sodomije, uprkos presudi Vrhovnog suda iz 2003. kojom su proglašeni neustavnim.

Zagovornici prava homoseksualaca kažu da se zastareli zakoni koriste za uznemiravanje homoseksualaca i ukazuju na nove zakone, poput zakona "Nemoj reći gej" na Floridi, koji zabranjuje podučavanje o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu u vrtiću do trećeg razreda.

Ujedinjene nacije su više puta pozivale na ukidanje zakona koji direktno kriminalizuju homoseksualnost, navodeći da krše prava na privatnost i slobodu od diskriminacije i da predstavljaju kršenje obaveza zemalja prema međunarodnom pravu da štite ljudska prava svih ljudi, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili rodni identitet. Takvi zakoni su uobičajeni u Africi i na Bliskom istoku i datiraju iz britanskih kolonijalnih vremena ili su inspirisani islamskim pravom.

Neki katolički biskupi su ih snažno podržali kao dosledne vatikanskom učenju koje smatra da je homoseksualna aktivnost "suštinski poremećena", dok su drugi pozvali da se one ponište kao kršenje osnovnog ljudskog dostojanstva.

Vatikan je 2008. odbio da potpiše deklaraciju UN koja je pozivala na dekriminalizaciju homoseksualizma, žaleći se da je tekst prevazišao prvobitni obim i uključivao jezik o "seksualnoj orijentaciji" i "rodnom identitetu" koji je smatrao problematičnim.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading