AKADEMIK OSUĐEN NA SMRT ZBOG TVITOVANJA: Neverovatna odluka vlasti u Saudijskoj Arabiji

Autor:

Svet

15.01.2023

19:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Akademikovo hapšenje označilo je početak obračuna protiv disidenata.

AKADEMIK OSUĐEN NA SMRT ZBOG TVITOVANJA: Neverovatna odluka vlasti u Saudijskoj Arabiji

Foto: Tanjug/AP

Prema sudskim dokumentima do kojih je došao Gardijan, istaknuti profesor prava u Saudijskoj Arabiji osuđen je na smrt po optužbama koje uključuju posedovanje Tviter naloga i korišćenje VhatsApp-a za deljenje vesti koje su „neprijateljske prema kraljevstvu“.

Detalje optužbi protiv akademika Avada Al Karnija (65), koji je uhapšen još u septembru 2017. godine, za Gardijan je podelio njegov sin Naser, koji je prošle godine pobegao iz kraljevine i živi u Velikoj Britaniji.

Akademikovo hapšenje označilo je početak obračuna protiv disidenata od strane tada novoimenovanog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana.

Mediji pod kontrolom Saudijske Arabije prikazuju Avad Al-Karnija kao „opasnog propovednika“, dok disidenti kažu da je on važan i poštovan intelektualac ​​sa velikim brojem pratilaca na društvenim mrežama, uključujući oko dva miliona na Tviteru.

Dokumenti tužilaštva koje je javnosti podelio Naser Al-Karni insistiraju na tome da je korišćenje društvenih medija zabranjeno u kraljevstvu od početka vladavine princa Muhameda.

Zagovornici ljudskih prava i saudijski disidenti u egzilu upozoravaju da ovo nije jedini slučaj. Oni navode da je prošle godine doktorand iz Lidsa i majka dvoje dece Salma al Šehab osuđena na 34 godine zatvora jer je imala nalog na Tviteru i koristila ga za komunikaciju sa neistomišljenicima. Druga žena, Nura al-Kahtani, osuđena je na 45 godina zatvora zbog korišćenja Tvitera u slične svrhe.

Prevod optužbi protiv akademika Al-Kanija uključuje profesorovo "priznanje" da je koristio nalog na društvenim mrežama pod svojim imenom i da je koristio aplikaciju da "izražava svoje mišljenje u svakoj prilici". U dokumentima se navodi i da je „priznao” da koristi VhatsApp.

Aktivista za ljudska prava Jeed Basiouniu rekao je da se slučaj Al-Karnija uklapa u trend naučnika i akademika koji se suočavaju sa smrtnom kaznom zbog izražavanja svojih stavova na društvenim mrežama. Istovremeno je upozorio da Kraljevina pokušava da stvori međunarodnu sliku ulaganja u tehnologiju, modernu infrastrukturu, sport i zabavu, dok istovremeno pojedinci pozivaju da se ljudi ubijaju zbog njihovog mišljenja, tvitova, razgovora. ...

Zaključio je da naučnici nisu opasni, niti pozivaju na rušenje režima.

Saudijska vlada nije odgovorila na zahtev Gardijana da objasni akademkov slučaj.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading