TVORCA TETRISA I NJEGOVU PORODICU UBILA RUSKA MAFIJA? Supruga i sin mu na smrt pretučeni, pa izbodeni

Autor:

Svet

05.12.2022

19:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladimir Pohilko je pronađen mrtav u svojoj kući u Palo Altu 1998. godine zajedno sa svojom ženom Jelenom i sinom Petrom - obojica su na smrt izudarana čekićima.

TVORCA TETRISA I NJEGOVU PORODICU UBILA RUSKA MAFIJA? Supruga i sin mu na smrt pretučeni, pa izbodeni

Foto: PRintskrin: Discovery ID

Bivši policajci Palo Alta sugerišu da je suosnivača Tetrisa Vladimira Pohilka, koji je navodno ubio svoju ženu i 12-godišnjeg sina pre nego što se izbo nožem nasmrt 1998. godine, zapravo ubila ruska mafija.

Nova trodelna dokumentarna serija pod nazivom - Ubistva u Tetrisu, istražuje misterioznu smrt ruskog akademika i informatičara Vladimira Pohilka (44), njegove supruge Jelene Fedotove (38) i njihovog sina Petra (12).

Svi troje pronađeni su mrtvi u svom domu u Palo Altu 22. septembra 1998. godine, prenosi Dejli Mejl.


Njegova supruga i sin su nasmrt pretučeni sa dva različita čekića pre nego što su izbodeni, dok je Pokhilko imao jednu tešku ubodnu ranu na vratu. U dokumentarcu se spekuliše da je s obzirom na Pokhilkovu vezu sa Sovjetskim Savezom i unosnu video igricu Tetris možda ubila ruska mafija, koja je želela deo profita od igre.

Foto: PRintskrin: Discovery ID

Vladimir Pokhilko


Istražiteljica mesta zločina Sandra Braun, koja je radila za policiju Palo Alta, rekla je u novom dokumentarcu da je slučaj, za koji je tada utvrđeno da se radi o direktnom ubistvu-samoubistvu, uvek izazivao sumnju.

Na mestu događaja je ostavljena poruka koju je navodno napisao Pokhilko, a koja glasi:  Živ sam pojeden - Vladimir. Samo zapamti da ja postojim - Davil.

Postojale su brojne sumnje da je Pokhilko zaista napisao tu poruku. Njegov prijatelj Grigorij Šapirštejn je rekao da on nije religiozan čovek i da stoga ne bi pominjao đavola.

Braun je takođe sugerisala da je beleška bila čudna jer je napisana u trećem licu, a ne na pravilnom engleskom.

- Uvek sam osećala da od prvog dana nismo dobili jasan odgovor na ovaj zločin - rekla je za Foks Njuz Didžital.

Ona je dodala:

- Nisam mislila da je Vladimir Pohilko ubio svoju porodicu. Sećam se da sam ušla u tu sobu kroz klizna vrata, koja su već bila otvorena. I pogledala sam Vladimira kako leži na zemlji i prskanje krvi na vratima. Pogledala sam u nož u njegovoj ruci i rekla sam sebi da nema šanse da je ovaj čovek sebi prerezao grkljan.

Teorije da je Pokhilko zapravo ubijen potkrepljuje činjenica da je FBI ubrzo istraživao slučaj.

- Zašto se FBI meša u ovo malo staro ubistvo-samoubistvo? - zapitala se Braun u dokumentarcu.

Foto: PRintskrin: Discovery ID

Pohilkov sin Petar

Film takođe daje aluzije na imenovanje bivšeg agenta KGB-a Vladimira Putina za ruskog lidera kasnih 1990-ih, sugerišući da bi se u to vreme oligarsi i gangsteri vezali za svaki profitabilni poduhvat.

Tela Fedotove i Petra pronašla je policija u njihovim krevetima, oboje u pidžamama, objavio je tada San Francisco Chronicle.

U napadu su korišćena dva odvojena čekića, jedan na Jelenu, a drugi na Petra. Njih dvojica su potom izbodeni lovačkim nožem od osam inča. Pohilko se takođe ubio na neobičan način, tako što je nožem zabio nadole u ​​desnu stranu vrata, stvarajući široki rez od četiri inča koji je bio toliko dubok da su mu se videli grkljan i kičmena moždina. Njegovo telo pronađeno je pored kreveta njegovog sina.

SOVJETSKI IMIGRANT

Pohilko je bio sovjetski imigrant koji je radio kao psiholog u moskovskom medicinskom centru tokom 1980-ih kada se zainteresovao za kompjutere.

Sa konceptom Tetrisa ga je upoznao njegov osnivač Aleksej Pajitnov.

Nakon što je video Tetris, Pokhilko je rekao kako bi to bila dobra video igrica. Pre nego što je Pajitnov mogao da zaradi od Tetrisa, sovjetske vlasti su ga primorale da preda sva prava i to je učinio iz straha od odmazde.

- Sigurno bih bio u zatvoru da sam otišao direktno u Nintendo - rekao je Pajitnov za medije 1996. godine i dodao:

- Morao bih da budem disident i ionako bih verovatno bio prevaren za sve. Dakle, nije vredelo toga.

Kao odgovor, Pokhilko i Pajitnov su odlučili da osnuju kompaniju za 3D softversku tehnologiju pod nazivom AnimaTek u Moskvi u nadi da će stvoriti nešto što bi odgovaralo uspehu Tetrisa.

Godine 1991. njih dvoje su emigrirali u SAD i osnovali AnimaTek studio u Kaliforniji.

Na kraju su sovjetska ograničenja u vezi sa Tetrisom istekla i vraćena su Pajitnovu, koji ih je iskoristio da formira kompaniju Tetris, ostavljajući Pohilka izvan kruga.

Pokhilko i njegova supruga bili su ogrezli u finansijskim problemima u vreme svoje smrti 1998. godine, dok je gledao prijatelje i bivše poslovne saradnike kako se bogate od Tetrisa.

U vreme njegove smrti policija je navela njegove finansijske probleme kao objašnjenje za njegovu smrt, prenosi Dejli Mejl.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading