OTKRIVENI DOKUMENTI SA PLANOM INVAZIJE? Putin planirao da osvoji Ukrajinu za 10 dana - Britanci objavii sve podatke

Autor:

Svet

02.12.2022

07:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanski istraživački centar za odbranu i bezbednost otkrio je detalje moskovskog plana pre invazije na Ukrajinu, na osnovu pronađenih ruskih dokumenata koje je navodno potpisao Vladimir Putin.

OTKRIVENI DOKUMENTI SA PLANOM INVAZIJE? Putin planirao da osvoji Ukrajinu za 10 dana - Britanci objavii sve podatke

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Rusija je planirala da preuzme Ukrajinu u roku od 10 dana i pripoji je do avgusta ove godine, saopštio je Kraljevski institut ujedinjenih službi za odbrambene i bezbednosne studije (RUSI).

Prema jednom istraživačkom centru povezanom sa britanskom vojskom, samo je mala grupa ruskih zvaničnika bila svesna punog obima planova.

Rečeno je da čak ni zamenici načelnika grana ruske vojske nisu bili svesni plana za invaziju i okupaciju Ukrajine sve do nekoliko dana pre početka invazije, a taktičke vojne jedinice nisu dobile naređenja do nekoliko sati ranije.

Zaplena ukrajinskih nuklearnih elektrana, centralne banke i parlamenta Dokumenti su takođe otkrili da je Rusija planirala da zauzme ukrajinske elektrane, aerodrome, vodovode, centralnu banku i parlament i da su ruske specijalne službe imale zadatak da ubiju ukrajinsko rukovodstvo.

Činilo se da pretpostavljaju da će zvaničnici ukrajinske vlade „ili pobeći ili biti zarobljeni zbog brzine invazije“, rekao je RUSI.

Ukrajinska obaveštajna zajednica takođe veruje da je Rusija planirala da upotrebi beloruske vazdušne jedinice za zauzimanje nuklearnih elektrana Rivne i Hmeljnicki. Plan invazije navodno detaljno opisuje zauzimanje ukrajinskih nuklearnih elektrana da bi se zaštitile ruske trupe, preuzela kontrola nad energetskim sistemom zemlje i potencijalno ucenjivale evropske zemlje rizikom od zaraze radijacijom.

Rusija je planirala da pokrene invaziju „masivnim raketnim lansiranjima i vazdušnim napadima“ na ukrajinske vojne ciljeve, navodi RUSI. Dodaje se da Moskva nije planirala da gađa kritičnu infrastrukturu kao što su elektrane i željeznice jer su one ključne za njene planove da okupira zemlju. „Rešite se ukrajinskih zvaničnika“ Ruski kontraobaveštajni režim sastavio je spiskove nekih Ukrajinaca, navodi RUSI.

Bili su podeljeni u četiri kategorije:

- One koje treba ubiti

- Oni koje treba ućutkati i zastrašiti

- Oni koji se smatraju neutralnim i koje treba podsticati na saradnju

- Oni koji su spremni da sarađuju

Zvaničnici su planirali da registruju stanovništvo putem "pretresa od vrata do vrata" i kampova za filtriranje, navodi taj trust mozgova. Rusija je takođe navodno planirala da iznudi saradnju regionalnih guvernera i lokalnih vlasti, a FSB je dobio zadatak da uhvati lokalne zvaničnike.

Vremenom je planirano da se iz Rusije dovedu učitelji i drugi funkcioneri kako bi se započelo „prevaspitavanje Ukrajinaca”.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading