BAJDEN ČEKA ZELENO SVETLO! Pomoć SAD-a Ukrajini prevazilazi ruski VOJNI BUDŽET

Autor:

Svet

21.11.2022

22:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Ka­pi­tol je pro­šle ne­de­lje sti­gao pred­log da se Ki­je­vu po­ša­lje 37,7 mi­li­jar­di do­la­ra po­vrh po­sla­te 54 mi­li­jar­de, dok Mo­skva za ar­mi­ju iz­dva­ja oko 66 mi­li­jar­di do­la­ra.

BAJDEN ČEKA ZELENO SVETLO! Pomoć SAD-a Ukrajini prevazilazi ruski VOJNI BUDŽET

Foto: Tanjug/AP

Uko­li­ko Kon­gres usvo­ji no­vi pa­ket voj­ne po­mo­ći za Ki­jev, Ame­ri­ka će ove go­di­ne na rat u Ukra­ji­ni po­tro­ši­ti vi­še nov­ca ne­go što iz­no­si ru­ski voj­ni bu­džet, prenosi Politika.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

U Ka­pi­tol je pro­šle ne­de­lje sti­gao vla­din pred­log da se Ki­je­vu po­ša­lje 37,7 mi­li­jar­di do­la­ra, ja­vio je „Hil”. Ovaj no­vac do­la­zi po­vrh 13,6 mi­li­jar­di do­la­ra, ko­li­ko je Va­šing­ton po­slao Ki­je­vu u mar­tu, i 40 mi­li­jar­di do­la­ra po­sla­tih u ma­ju. Ako pred­sed­nik Džo­zef Baj­den do­bi­je „ze­le­no sve­tlo” i za ovaj pa­ket po­mo­ći, Ame­ri­ka će sa­mo u 2022. na Ukra­ji­nu po­tro­ši­ti vi­še od 90 mi­li­jar­di do­la­ra. Pre­ma Stok­holm­skom me­đu­na­rod­nom in­sti­tu­tu za is­tra­ži­va­nje mi­ra (po­zna­tog kao Si­pri), ru­ski voj­ni bu­džet je u 2021. iz­no­sio oko 65,9 mi­li­jar­di do­la­ra. Po­moć od sko­ro 54 mi­li­jar­de do­la­ra, ko­li­ko je Va­šing­ton do­sad odo­brio za Ukra­ji­nu, od­go­va­ra voj­nim bu­dže­ti­ma ze­ma­lja kao što su Fran­cu­ska ili Ita­li­ja.

Ad­mi­ni­stra­ci­ja oče­ku­je da će de­mo­krat­ska ve­ći­na u Kon­gre­su što pre odo­bri­ti no­vu po­šilj­ku oruž­ja Ukra­ji­ni, jer već po­čet­kom sle­de­će go­di­ne kon­tro­lu nad Pred­stav­nič­kim do­mom pre­u­zi­ma­ju kon­zer­va­tiv­ci. Po­je­di­ni li­de­ri Re­pu­bli­kan­ske stran­ke po­ru­ču­ju da kad nji­ho­va par­ti­ja bu­de za­vla­da­la u do­njem do­mu Ka­pi­to­la, Ki­jev vi­še ne­će mo­ći da ra­ču­na na „blan­ko ček”.  

Ka­ko po­ka­zu­ju Si­pri­je­vi po­da­ci, ame­rič­ki voj­ni bu­džet je 2021. iz­no­sio 801 mi­li­jar­du do­la­ra. I da­lje Ame­ri­ka tro­ši na voj­sku vi­še ne­go što za­jed­no tro­ši sle­de­ćih ne­ko­li­ko ze­ma­lja na li­sti dr­ža­va s naj­ve­ćim voj­nim bu­dže­ti­ma. Dru­ga je Ki­na s 293 mi­li­jar­de do­la­ra. Ru­si­ja je na ovoj li­sti pe­ta, a „Blum­berg” ja­vlja da će se ru­ski bu­džet za ar­mi­ju sle­de­će go­di­ne dra­ma­tič­no po­ve­ća­ti na 85 mi­li­jar­di do­la­ra.

Ukra­ji­na bi usko­ro mo­gla da po­sta­ne naj­ve­ći pri­ma­lac ame­rič­ke voj­ne po­mo­ći, pri­me­ću­je „In­ter­sept”, do­da­ju­ći da je sa­mo do sep­tem­bra ame­rič­ka voj­na po­moć Ukra­ji­ni pre­va­zi­šla svo­tu ko­ju je Va­šing­ton 2020. po­tro­šio na voj­nu po­moć Av­ga­ni­sta­nu (pre po­vrat­ka ta­li­ba­na na vlast), Izra­e­lu i Egip­tu za­jed­no. Ka­ko je za ovaj sajt oce­nio Sti­ven Se­mler iz In­sti­tu­ta za re­for­mu bez­bed­no­sne po­li­ti­ke, ovo­li­ka ame­rič­ka po­moć u oruž­ju na­go­ve­šta­va da se Va­šing­ton pre pri­pre­ma za du­ga­čak rat u Ukra­ji­ni ne­go što se „uzda u svo­je di­plo­mat­ske ve­šti­ne” i mi­rov­ne pre­go­vo­re.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

Po­je­di­ni re­pu­bli­kan­ski kon­gre­sme­ni upo­zo­ra­va­ju da ame­rič­ka vla­da ne­ma ja­snu sli­ku o to­me da li oruž­je ko­je ša­lje Ki­je­vu za­vr­ša­va u pra­vim ru­ka­ma. Si-En-En je ra­ni­je ja­vio, po­zi­va­ju­ći se na iz­vo­re u Pen­ta­go­nu, da Va­šing­ton ne­ma na­čin da pro­ve­ri da li oruž­je za­vr­ša­va is­klju­či­vo kod ukra­jin­ske voj­ske ili i kod eks­tre­mi­stič­kih gru­pa i na cr­nom tr­ži­štu. Pre­ma ovim iz­vo­ri­ma, Baj­de­no­va ad­mi­ni­stra­ci­ja je sve­sna da ne­ma kon­tro­lu nad ko­nač­nom de­sti­na­ci­jom ame­rič­kog oruž­ja, ali je pri­hva­ti­la taj ri­zik.

Kri­ti­ča­ri Baj­de­no­ve po­li­ti­ke pod­se­ća­ju da bi ame­rič­ko oruž­je mo­glo da za­vr­ši i kod Ru­sa (u slu­ča­ju da Ru­si osvo­je oblast na ko­joj bi Ukra­jin­ci osta­vi­li ame­rič­ko oruž­je) ili kod eks­tre­mi­stič­kih gru­pa po­put ba­ta­ljo­na „Azov”. To se već de­si­lo u Av­ga­ni­sta­nu, gde su Ame­ri­kan­ci sla­li po­moć le­gi­tim­noj vla­di u Ka­bu­lu da bi oruž­je za­vr­ši­lo kod ta­li­ba­na, ko­ji su se pro­šle go­di­ne vra­ti­li na vlast. Za­go­vor­ni­ci te­šnjih kon­tro­la ame­rič­ke voj­ne po­mo­ći pod­se­ća­ju i na pri­mer Ka­me­ru­na. Ame­ri­ka je ob­u­ča­va­la ta­mo­šnje elit­ne voj­ne sna­ge za bor­bu pro­tiv te­ro­ri­zma da bi se is­po­sta­vi­lo da su te je­di­ni­ce vr­ši­le zlo­či­ne, uklju­ču­ju­ći van­sud­ske li­kvi­da­ci­je.

Još jed­no pi­ta­nje ko­je se otva­ra s ogrom­nom po­mo­ći za Ukra­ji­nu je­ste i da li će Baj­de­no­va vla­da tra­ži­ti od Kon­gre­sa još vi­še nov­ca za na­bav­ku na­o­ru­ža­nja uz ob­ja­šnje­nje da ve­li­ki deo oruž­ja ša­lje Ki­je­vu. S 801 mi­li­jar­dom do­la­ra ko­je go­di­šnje iz­dva­ja za Pen­ta­gon, Ame­ri­ka ima ve­ći voj­ni bu­džet od de­vet sle­de­ćih ze­ma­lja na li­sti za­jed­no.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Džonko

22.11.2022 16:59

Pola od toga će da proguta korupcija, razvrat i droga Demokratskoj partiji i Ukrajinskom banditima...