AMERI ŠALJU VOJSKU NA RUSE: Sve opasnije zaoštravanje odnosa dve supersile

Autor:

Svet

23.10.2022

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pravimo međunacionalne snage, koje će biti pod komandom SAD, a ne NATO, najavio general Dejvid Petreus.

AMERI ŠALJU VOJSKU NA RUSE: Sve opasnije zaoštravanje odnosa dve supersile

Foto: Tanjug/AP, Pixabay

Vladimir Putin na udaru Zapada

Sjedinjene Američke Države mogle bi, zajedno sa saveznicima, direktno da intervenišu u sukobu u Ukrajini, što bi predstavljalo početak nove faze rata, koji traje već 240. dan. Na to ukazuju dva bitna signala: raspoređivanje elitnih jedinica blizu ukrajinske granice i najava bivšeg direktora CIA generala Dejvida Petreusa.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Dejvid Petreus

Naime, Petreus, koji je bio i komandant snaga SAD i NATO u Avganistanu, izneo je zabrinjavajući scenario.

- Ne isključujem mogućnost koja bi predviđala da se u sukob uključi multinacionalni kontingent. Sjedinjene Države i druge zemlje mogu da reaguju na ovaj ili onaj način, ali kao snage pod komandom Vašingtona, a ne NATO - kazao je Petreus.

OJAČAVANJE BOKA

Takođe, Amerikanci su svoju 101. vazdušno-desantnu diviziju, najbolju i najobučeniju u celoj armiji, rasporedili u Evropi prvi put u poslednjih 80 godina, i to sve usred rastućih tenzija između Rusije i NATO. Jedinica lake pešadije, poznata i kao "Vrišteći orlovi", osposobljena je da se u roku od nekoliko sati rasporedi na bilo koje bojno polje na svetu, spremna za borbu. Sada je oko 4.700 vojnika iz matične baze ove divizije, smeštene u Fort Kembelu u Kentakiju, poslato da ojača istočni bok Alijanse, a određen broj snaga stacioniran je i u Rumuniji, u blizini granice sa Ukrajinom.

Kolika opasnost preti svetskom miru, potvrdio je juče u obraćanju posle sednice Glavnog odbora SNS i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je rekao da je dovoljno videti s kojim snagama Rusi ulaze u Ukrajinu i da su Amerikanci doveli svoju najbolju jedinicu na svetu u Rumuniju, te da je svima jasno šta se sprema.

- Jasno vam je da popuštanja nema i kako će to da ide. Jasno je kako će da se odražava i na našu zemlju. I upravo zato nam je potrebna stabilnost i jedinstvo što je moguće više - rekao je Vučić.

DUGA TRADICIJA

Govoreći o značaju 101. američke divizije, vojni analitičar Aleksandar Radić za Srpski telegraf kaže da se radi o veoma spremnoj jedinici, s dugom tradicijom, koja je nekada bila padobranska, ali je tokom vremena menjala namenu i opremu.

Republika

Foto: youtube.com/BALKAN INFO - Zvanični kanal

Aleksandar Radić

- Uprkos svemu, ostala je jedna od elitnijih jedinica. Ona je, prema svojoj opremi ekvivalent lakše pešadije, ali je prilagođena i za brzi manevar snagama prevoza vazdušnim putem. Kao i sve američke jedinice, i oni se oslanjaju na veliki broj helikoptera. S obzirom na to da je kod Amerikanaca praksa da se takve jedinice, kad dođe vreme za angažovanje na terenu, redovno rotiraju, onda ovde i nema iznenađenja jer je reč o prebacivanju delova 101. jedinice, koja će biti u sastavu snaga NATO, u okviru njihovog pojačanog prisustva na istočnim granicama - kaže Radić.

Vašington od početka u sukobu

Jasmina Andrić, urednica magazina Odbrana i bezbednost kaže za Srpski telegraf da direktno mešanje Amerike i nije neko iznenađenje s obzirom na to da je, kako ističe, od početka sukoba bilo jasno da se ne radi o sukobu Rusije i Ukrajine, već Moskve i Vašingtona.

Republika

Foto: Printscreen

Jasmina Andrić

- Amerika vrlo svesno i aktivno učestvuje u ovom sukobu od starta, s tim da je to do sada bilo na predsedničkom nivou preko NATO i Evropske unije, uz žrtvovanje ukrajinskih života. Sada već neposredno uključivanje SAD u sukob nam govori da postoji žurba da Ukrajina što pre ostvari napredak na bojnom polju da bi se Rusija povukla - smatra naša sagovornica.

Ukrajinci će sami poraziti Ruse

Dragan Šormaz, direktor Evroatlantskog saveta Srbije i član Glavnog odbora Srpske napredne stranke, ističe da je Rusija u problemu:

- Izgubila je rat, pitanje je samo kako će se taj poraz odraziti u Rusiji. Svi Putinovi potezi sada su iznuđeni jer je pod velikim pritiskom jastrebova i suočen s izvesnim gubitkom vlasti. Iz tog razloga, države članice NATO koje se nalaze u blizini ratnih sukoba poput Rumunije traže dodatno prisustvo, pre svega američke vojske, da bi poslale Moskvi poruku da se smiri. Amerika i Evropa će nastaviti, čak pojačati vojnu pomoć Ukrajini i to je, vidi se, dovoljno. S tom pomoći će Ukrajina sama dovesti svoju vojsku na granicu s Rusijom.

Foto: printscreen/N1

Dragan Šormaz

ČINJENICE

101. vazdušno-desantna divizija (Vrišteći orlovi)

- važi za najobučeniju u Vojsci SAD

- specijalizovana za napade iz vazduha

- istakla se tokom iskrcavanja u Normandiju 1944.

- učestvovala u vijetnamskom ratu, operaciji Pustinjska oluju, Avganistanu i Iraku

- sposobna za operacije na širokom terenu

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading