PUTINOVO UVOĐENJE RATNOG STANJA JE TEK POČETAK: Policijski čas, vojna cenzura i ZABRANA štrajkova samo jedan deo STAVKI sa spiska!

Autor:

Svet

19.10.2022

15:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o uvođenju ratnog stanja u četiri oblasti- Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, prenosi Sputnjik.

PUTINOVO UVOĐENJE RATNOG STANJA  JE TEK POČETAK: Policijski čas, vojna cenzura i ZABRANA štrajkova samo jedan deo STAVKI sa spiska!

Foto: Tanjug/AP

Kevin Rotrok, urednik nezavisnog ruskog portala Meduza, objašnjava šta Kremlju omogućava uvođenje ovakvog stanja.

Ratno stanje omogućava uvođenje policijskog časa, uvođenje ograničenja putovanja i boravka, vojnu cenzuru, označavanje još više informacija tajnom oznakom, zabranu štrajkova, uvođenje radnih obaveza i još mnogo toga, objašnjava Rotrok.

Republika

Foto: Printscreen/Twitter RT;Tanjug/AP

Vladimir Putin

Obraćajući se članovima ruskog Saveta bezbednosti, Vladimir Putin je saopštio da je povećao ovlašćenja ruskih regionalnih guvernera i naložio stvaranje specijalnog koordinacionog saveta pod premijerom Mihailom Mišustinom kako bi pomogao u posrnulim ratnim naporima Rusije. On je rekao da "ceo sistem državne uprave", a ne samo specijalizovane bezbednosne agencije, mora da bude fokusiran na podršku onome što Rusija naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom".

Kijev: Ovo ništa neće promeniti

Paket odluka, posle skoro osam meseci rata, označio je najnoviju Putinovu eskalaciju u borbi protiv niza velikih poraza koje su mu od početka septembra nanele ukrajinske snage. Kijevski zvaničnik je rekao da to ništa neće promeniti. Objavljenim dekretom Kremlja naređena je "ekonomska mobilizacija" u osam regiona koji se graniče sa Ukrajinom, uključujući Krim, koji je Rusija napala i anektirala 2014. godine. Putin ih je stavio pod poseban režim, korak ispod ratnog stanja, koji omogućava ograničenje kretanja ljudi.

Republika

Foto: twitter.com/printscreen

Krim

Putin je dao dodatna ovlašćenja liderima svih ruskih regiona da štite ključne objekte, održavaju javni red i povećavaju proizvodnju kao podršku ratnim naporima. Ali bilo je nejasno koliko brzo i koliko efikasno nove mere mogu da ojačaju vojnu poziciju Rusije na terenu i kakav bi efekat to imalo na javno mnjenje.

Vlast je predata vojsci

Ruski vršilac dužnosti guvernera okupiranog Hersona Vladimir Saldo potvrdio je da će predati vlast vojsci, prenose ruske novinske agencije. Ali nekoliko ruskih regiona, uključujući Moskvu, navedenih u delovima uredbe, reklo je da se za njih ništa neće promeniti.

Putinova naredba stigla je na dan kada su ruski zvaničnici u Hersonu rekli civilima da napuste neka područja što je pre moguće u iščekivanju skorog ukrajinskog napada. Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak je na Tviteru rekao: Ovo ništa ne menja za Ukrajinu: mi nastavljamo da oslobađamo naše teritorije.

Hitne mere

Ukrajinska osvajanja naterala su Putina da preduzme niz eskalirajućih koraka u poslednjih mesec dana: nepopularno pozivanje stotina hiljada dodatnih vojnika, jednostrano pripajanje četiri ukrajinska regiona koje je ogromna većina nacija u Generalnom sekretaru UN-a proglasila nezakonitim. Skupština, i pretnje da će pribegavati nuklearnom oružju da bi odbranio ono što on vidi u Rusiji kao svoju zemlju.

Republika

Foto: Shutterstock,

Nuklearno oružje

Posle višemesečnih uveravanja Kremlja da vojna kampanja teče po planu, nove mere su mnoge obične Ruse približile realnosti rata. Neuspesi ruske vojske i haotično stanje mobilizacije – koje je nateralo stotine hiljada ljudi da pobegnu u inostranstvo – izazvali su neviđene kritike čak i od Putinovih saveznika.

Neki regioni su pribegli javnim apelima da se novomobilisanim vojnicima obezbede osnovna oprema za ratište, što je Putin indirektno priznao kao problem."Naši vojnici, bez obzira na zadatke koje obavljaju, moraju da imaju sve što im je potrebno. To se odnosi na opremanje kasarni i mesta razmeštaja, uslove života, opremu, hranu i medicinsku negu", rekao je on.

- Imamo sve mogućnosti da sva pitanja koja se ovde javljaju, a postoje, rešavamo na savremenom nivou koji je dostojan naše zemlje." On je rekao da će koraci koje je naredio povećati stabilnost ekonomije i industrije i podstaći proizvodnju kako bi se podržali vojni napori. "Radimo na rešavanju veoma složenih, velikih zadataka kako bismo obezbedili pouzdanu budućnost Rusije, budućnost našeg naroda - rekao je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading