LUKAŠENKO POKRENUO MOBILIZACIJU? "U pripravnosti smo zbog mogućeg napada!"

Autor:

Svet

14.10.2022

11:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lukašenko je pokrenuo tajnu mobilizaciju, a u prvoj fazi biće angažovano oko 2.000 ruralnog stanovništva.

LUKAŠENKO POKRENUO MOBILIZACIJU? "U pripravnosti smo zbog mogućeg napada!"

Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Lukašenko brutalno zapretio Zapadu

Aleksandar Lukašenko počeo je da sprovodi tajnu mobilizaciju malih razmera kako bi "popunio postojeće borbene jedinice", prema nezavisnoj beloruskoj publikaciji Naša Niva, prenosi Kyiv Independent.

- Ići će pod izgovorom testiranja borbenih sposobnosti - piše Naša Niva pozivajući se na nekoliko neimenovanih izvora.

- U prvoj fazi to neće uticati na velike gradove - prvo će se biti mobilizovano ruralno stanovništvo." Lukašenko nije javno objavio početak mobilizacije. Prema Nivi, Belorusija prvo planira da mobiliše oko 2000 ljudi. Prema intervjuu ruskog lista Izvestiya s beloruskim ministrom spoljnih poslova Vladimirom Makeijem objavljenom 14. oktobra Belorusija je proglasila režim protivterorističke operacije. Vojska i specijalne službe zemlje "spremne su da odgovore na sve provokacije susednih zemalja - rekao je Makei.

- Ukrajinski general-pukovnik Serhii Najev rekao je 14. oktobra da Ukrajina stalno prati nivo vojnih pretnji s beloruske teritorije i "preduzima mere" kako bi osigurala da su ukrajinske trupe "u odgovarajućem broju i imaju potrebno oružje, vojnu opremu i potencijal borbenih snaga - rekao je Najev.

Lukašenko rekao da je Belorusija u pripravnosti

U Belorusiji je na snazi visok stepen pripravnosti od mogućeg napada Zapada, izjavio je danas beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko na marginama samita članica Zajednice nezavisnih država u Astani.


Zbog moguće eskalcije sukoba na zapadnim granicama, počelo je raspoređivanje savezničkih snaga, koje se uglavnom sastoje od pripadnika beloruske i armije Ruske Federacije, rekao je Lukašenko.

Beloruski predsednik je izjavio 10. oktobra da komanda NATO-a i pojedine evropske zemlje razmatraju mogućnost napada na Belorusiju, što može dovesti do nuklearnog sukoba, preneo je Tanjug.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading