PUTIN ŽELI NOVU VELIKU NAGODBU SA ZAPADOM! Oglasio se Erdoganov savetnik Ibrahim Kalin! Rat u Ukrajini biće završen sporazumom!

Autor:

Svet

08.10.2022

17:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Putin je prošle nedelje izjavio da je "tekući kolaps zapadne hegemonije nepovratan“ i da "stvari nikada neće biti iste“.

PUTIN ŽELI NOVU VELIKU NAGODBU SA ZAPADOM! Oglasio se Erdoganov savetnik Ibrahim Kalin! Rat u Ukrajini biće završen sporazumom!

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin želi da sklopi "novu veliku pogodbu" sa Zapadom kako bi izbrisao poniženja iz perioda nakon hladnog rata, rekao je u subotu za CNN savetnik turskog predsednika Ibrahim Kalin.

On je u intervjuu američkoj televiziji rekao da će se sukob u Ukrajini neizbežno završiti sporazumnim rešenjem, sa samo pitanjem kada, "i kolika će biti šteta do tada”, prenosi RT.

Takvo rešenje će biti više od granica Rusije i Ukrajine, nastavio je on, tvrdeći da ono što Putin zaista želi da uradi jeste da ponovo pregovara o ravnoteži snaga između Moskve i Zapada, nakon što je oslabljena Rusija prihvatila nekoliko rundi širenja NATO-a u posle Hladnog rata.

- Naše shvatanje je da gospodin Putin želi da ima novu veliku pogodbu, novi dogovor sa Zapadom - rekao je Kalin.

Turski zvaničnik je pomenuo sporazume koje su potpisali Moskva i NATO početkom 1990-ih – koji su uključivali Osnivački akt NATO-Rusija iz 1997. godine, u kojem se navodi da će alijansa nastaviti da se širi, i Budimpeštanski memorandum iz 1994. godine, u kojem se Rusija složila da ne koristi silu protiv svojih suseda – kao odluke koje bi Putin želeo da ponovo razmotri.

Republika

Foto: Tanjug/AP/pixabay.com/ilustracija

Vladimir Putin

 

- Ruska percepcija je da je tadašnja Rusija koja je potpisala taj sporazum – odnosno Rusija Gorbačovljevih i Jeljcina –prestala da postoji - tvrdi Kalin. - Postoji nova Rusija, postoji novi svet, postoji nova realnost i oni žele da imaju novu pogodbu.

Putin je prošle nedelje izjavio da je "tekući kolaps zapadne hegemonije nepovratan“ i da "stvari nikada neće biti iste“. Multipolarni svet, rekao je on, daće nezapadnim nacijama "priliku da ojačaju svoj suverenitet“.

Prema Kalinu, "ovo, naravno, stavlja ceo globalni poredak, liberalni poredak, na test". Dodao je:

- Do sada je odgovor bio rat sa obe strane.

Zapadni lideri nisu nagovestili da nameravaju da pregovaraju o okončanju ukrajinskog sukoba u bliskoj budućnosti. Zvanična linija Vašingtona je da će nastaviti da šalje desetine milijardi dolara vredno oružja u Kijev "koliko god bude potrebno“, i da će dozvoliti Ukrajini da diktira svoje uslove za okončanje sukoba.

Usred šireg sukoba između Rusije i Zapada, Turska se pozicionirala kao posrednik, a Ankara je bila domaćin mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine u martu koji su na kraju propali. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je u četvrtak obe strane da se vrate pregovorima, izjavivši da će "čak i najgori mir biti bolji od rata“.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading