NIKO NAM NIJE NI REKAO DA IDEMO U RAT, A POSLALI SU NAS U KLANICU! Procureli prisluškivani razgovori RUSKIH VOJNIKA u Ukrajini!

Autor:

Svet

30.09.2022

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinski obaveštajci su sa Njujork tajmsom podelili komunikaciju ruskih vojnika u kojoj opisuju vojsku u rasulu.

NIKO NAM NIJE NI REKAO DA IDEMO U RAT, A POSLALI SU NAS U KLANICU! Procureli prisluškivani razgovori RUSKIH VOJNIKA u Ukrajini!

Foto: Tanjug/AP

"Putin je budala. On želi da zauzme Kijev. Ali, nema šanse da mi to postignemo." "Naši napadi su u zastoju. Gubimo rat." "Polovina naše jedinice je ubijena." "Poslali su nas u klanicu." "Kad se vratim kući, daću otkaz. J****š vojsku."

 

Ovo su navodno samo neke od poruka koje su ruski vojnici s bojnog polja u Ukrajini slali svojim porodicama, suprugama, prijateljima i rođacima, a koje otkrivaju pravo stanje na terenu na samom početku invazije.

 

- Kijev će pasti za nekoliko dana - tu su im rečenicu njihovi komandiri ponavljali kao mantru dok su ih slali u "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajinu krajem februara. Međutim, suočeni sa žestokim ukrajinskim otporom, inicijalni napredak ruskih trupa je brzo ušao u zastoj, a ruske snage suočile su se s brojnim logističkim izazovima, manjkom hrane i goriva. Dok je stanje na terenu bilo poražavajuće, moskovski propagandisti uveravali su narod da sve napreduje po planu.

Razočarani i besni ruski vojnici oglušili su se na komande i s mobilnih telefona zvali svoje supruge, porodice i prijatelje u Rusiju kako bi im se požalili na Putina, nedostatak opreme i na svoje komandire koji su im lagali o misiji u koju su ih poslali. Njihove pozive prisluškivala je Ukrajina, a "Njujork tajms" ih je preveo i objavio. Razgovori otkrivaju očaj u kojem su se ruski borci nalazili u prvih nekoliko nedelja invazije na Ukrajinu, dok su pokušavali da zauzmu Kijev.

- Niko nam nije rekao da idemo u rat u Ukrajinu - rekao je vojnik Sergej svojoj majci i dodao da su ih upozorili dan pre nego što sukrenuli.

Drugi vojnici vodili su slične telefonske razgovore.

- Rekli su nam da idemo na obuku koja će trajati dva-tri dana. J****o su nas prevarili kao decu - požalio se Nikita prijatelju. Opseg poziva ilustruje koliko je Moskva bila loša u planiranju logistike i održavanju discipline među svojim vojnicima.

Republika

Foto: Printskrin/Tviter/NEXTA

Ljudima navodno u Rusiji pričaju da idu na obuku

 

- Naša pozicija je sranje, da se tako izrazim. Prešli smo u odbranu. Naši napadi su u zastoju - rekao je Sergej svojoj majci.

Svom ocu je otkrio da su Ukrajinci digli u vazduh most i branu, da su putevi poplavljeni, a njihovi tenkovi i oklopni transporteri zapaljeni.

- Koholi (pogrdni naziv za Ukrajince) napreduju, a mi samo stojimo... Nikad nisam zamišljao da ću završiti u ovakvom sranju - kazao je Nikita. Vojnici opisuju kako im nedostaje oružje i osnovna oprema poput uređaja za noćno gledanje i odgovarajućih pancira. Jedan vojnik otkriva kako su počeli da skidaju pancire s mrtvih tela Ukrajinaca, a drugi poručuje kako je njihova oprema "prastara".

- Nije moderna kao što se prikazuje na Zvezdi (državna ruska televizija) - rekao je Roman.

Sredinom marta– tri nedelje od početka invazije – vojnici su informisali svoje najbliže o velikim gubicima. Na telefonu koji su delili pripadnici 331. vazdušno-desantne jedinice, vojnik po imenu Semjon procenjuje da je trećina njegove jedinice ubijena. Vojnik po imenu Andrej kaže svom ocu da je više od pola njegove jedinice "nestalo" i da je njihov komadant Sergej Suharev, poginuo u borbi.

S druge strane žice, rođaci i prijatelji im opisuju redove tela i kovčega koji svakodnevno pristižu u Rusiju. U šoku, neke porodice su počele da odlaze kod psihologa. Porodice im otkrivaju kako osećaju posledice sankcija i kako cene osnovnih namirnica rastu; a žale i zbog zatvaranja Meka, H&M-a i Ikee, i gašenja Instagrama, prenosi Kurir.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Мапа

30.09.2022 08:49

Серем вам се у портал

Taraba

30.09.2022 09:51

@Мапа - Maua I ja im se serem na portal pitam se dali je moguce da medju nama ima toliko pokvarenih ljudi

Samaljot

30.09.2022 13:30

@Taraba - Nisu jedini,, ima ih... " nova",, N1...