CRNE PROGNOZE ZA ZIMU! Nemačka analiza: Evropu čeka pravi ekonomski horor!

Autor:

Svet

27.09.2022

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iduće godine zavrteće se spirala užasa, na naplatu dolaze dugovanja za gas i struju.

CRNE PROGNOZE ZA ZIMU! Nemačka analiza: Evropu čeka pravi ekonomski horor!

Foto: Tanjug/AP

Evropska unije

Tek će se iduće godine zavrteti spirala užasa, tada će na naplatu doći dugovanja za gas i struju, poskupljenje svega, bankroti firmi. Putin se nada socijalnim nemirima u Evropi, objavio je nemački Dojče vele.

Henrik Beme, urednik ekonomske rubrike Dojče velea, ističe da su se procene ekonomista i političara poklopile, što se retko kad dešava.

Prema njegovim rečima, Evropu i Nemačku čeka ekstremno teška zima, ne samo meteorološki nego i privredno. Bemeovu analizu prenosimo u celosti:

METASTAZA CENA

Ekonomski rast će zamreti i to se vidi golim okom.

Recimo, prošle sedmice je objavljeno da su proizvodne cene u avgustu porasle 46 odsto u odnosu na period pre godinu dana. "Proizvodna cena", dakle trošak proizvođača da nešto napravi u koji još nije uračunata dobit, u normalna vremena ne zanima širu publiku.

Ali ovo nisu normalna vremena. Rast od 46 odsto je najveći u poslednje 73 godine, koliko se statistike vode. To je pouzdani pokazatelj inflacije. Skok cena je metastazirao na sve grane privrede. Širom sveta se centralne banke bore protiv inflacije i smanjenja vrednosti novca. Oprobani recept je da se zavrne slavina privredi, što verovatno vodi u recesiju.

DRUGI FRONT

Dramatični skok cena može se pripisati hroničnim logističkim problemima, ali, pre svega, eksploziji cene energenata. To je praktično drugi front koji je otvorio gospodar rata Putin. Upotrebio je naftu i gas kao oružje, a mnogi su mislili da neće.

Time Putin hoće da podeli Evropu i njena društva. Nada se socijalnim nemirima i tome da će Evropljani okriviti svoje vlasti da su naoružavanjem Ukrajine produžile rat i tako oterale cene energenata u nebesa.

U Berlinu, Parizu, Londonu i drugde vlasti svim silama pokušavaju da izbegnu taj scenario. Francuzi i Britanci su odredili maksimalne cene energije, Nemci nacionalizuju preduzeća koja trguju gasom.

Građani Nemačke pokušavaju da razumeju šta je "doplata za gas", koja se uvodi, i da li će uopšte moći da je plate pošto su i osnovne cene gasa nekoliko puta više. Vlada je uvela pakete pomoći teške desetine milijardi, ali ih baca iz helikoptera umesto da pomogne stvarno ugroženima.

BANKROT FIRMI

Pravi ispit tek čeka Nemce i druge Evropljane. Jer tek će se iduće godine zavrteti spirala užasa: tada će na naplatu doći dugovanja za gas i struju, poskupljenje svega zbog povećanih proizvodnih cena, bankroti firmi.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres rekao je kratko i tačno: "Na horizontu se pojavljuje zima nezadovoljstva."

Na probi je evropska solidarnost, traži se zbijanje redova u znak podrške Ukrajini i protiv kolovođe rata iz Kremlja. Ako Evropa solidno prođe kroz zimu, onda že biti dobre šanse da se oporavi. Taj oporavak bi verovatno bio veoma spor, ali bi bio bez Putinovog gasa - i to je dobra vest.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading