KO JE BUDUĆA PREMIJERKA ITALIJE? Đorđa Meloni dolazi sa krajnje desnice, živi u divljem braku i poštuje porodične vrednosti

Autor:

Svet

26.09.2022

06:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čelnica krajnje desnice i bivša novinarka Đorđa Meloni na korak je do toga da postane premijerka Italije.

KO JE BUDUĆA PREMIJERKA ITALIJE? Đorđa Meloni dolazi sa krajnje desnice, živi u divljem braku i poštuje porodične vrednosti

Foto: Tanjug/AP

Na izborima u nedelju najviše glasova otišlo je desničarskoj koaliciji koja je ranije postigla dogovor na osnovu kog će stranka sa najvećim udelom glasova među njima dobiti pravo na mesto šefa države.

Desničarski savez sastavljen od Italijanske braće Đorđe Meloni, pokreta Forca Italija Silvija Berluskonija i Lige Mateea Salvinija osvojio je, prema preliminarnim rezultatima, između 41 i 45 posto glasova.

"Moramo zapamtiti da nismo na krajnjoj, već na početnoj tački. Od sutra moramo dokazati svoju vrednost", rekla je 45-godišnja Meloni sinoć svojim pristalicama.

"Ako smo pozvani da upravljamo ovom zemljom, činićemo to za sve Italijane sa ciljem ujedinjenja ljudi i fokusiranja na ono što nas ujedinjuje, a ne na ono što nas razdvaja", poručila je i dodala: "Vreme je za odgovornost".

Uprkos tome što Italijansku braću bije glas da su fašistička organizacija, Berluskoni i Salvini su se predali u ruke italijanskoj verzji Marin le Pen, prenela je Slobodna Dalmacija pisanja italijanskih medija.

Prevremeni izbori su raspisani nakon što je Mario Dragi podneo ostavku.

Meloni je kontroverzna ali i vrlo predvidiva figura italijanske političke scene. Desni svetonazor je navodno rezultat inata zbog oca komuniste koji je, kada je bila mala, napustio nju i majku zarad mlađe žene.

Središte stranke i njena kancelarija su u zgradi koju su nekada posećivali sledbenici bivšeg fašističkog vođe Benita Musolinija.

Đorđo Almirante, Musolinijev ministar i osnivača neofašističkog Italijanskog socijalnog pokreta navodno joj je uzor i ona i njeni sledbenici ga vide kao oca "italijanskog desnog socijalizma", zbog čega su mu otkrili i spomen-ploču.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Meloni je bila ministarka mladih u Berluskonijevoj vladi a na čelu Italijanske braće se predstavila kao predvodnica neokonzervativne revolucije.

Tvrdokorna je u antimigrantskim stavovima: "Potopimo migrantske brodove!”, javno je pozivala u jeku izbegličke krize. Protivi se, naravno, i abortusu, istospolnim brakovima i njihovom roditeljstvu.

Dosledna u poštovanju porodičnih vrednosti, godinama živi u divljem braku sa TV novinarom Andreom Đambrunom sa kojim ima i petogodišnju kćerku.

Partner joj je, inače, poznat po krajnje liberalnom stavu: zalaže se za legalizaciju svih vrsta droga i za pravo gej parova da usvoje decu.

Politički sadržaj Melonijeve je očigledno poza i politički oportunizam, kao i kod većine njenih današnjih kolega, navodi Slobodna Dalmacija.

Tvrdi da ima neprekinut odnos sa istorijom, a za diktatora Benita Musolinija je rekla da je bio "složena ličnost".

Jedna od njegovih unuka, Rakele Musolini, gradska je odbornica njene stranke u Rimu a Musolinijev praunuk Gajo Ćezare bio je kandidat Italijanske braće za Evropski parlament.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Iako je "rimski pozdrav" priličlno popularan među članstvom i simpatizerima Italijanske braće, Meloni je zatražila od svih da se uzdrže od javnih ekstremističkih istupa kako im ne bi naškodili i vratili u vreme izbora u Rimu na kojima je osvojila manje od 20 posto glasova.

Melonijeva je, drugim rečima, figura iz stereotipne desnopopulističke slikovnice koja se još od Trampa stalno svodi na isto: pozu samopouzdanja, jeftino razmetanje obećanjima i verbalno ulizivanje sirotinji, priče o revidiranju odnosa u EU i "originalni" slogan "Italija i Italijani pre svega".

Njen trijumf na italijanskim izborima garantovano bi poljuljao evropski brod i ruskom lideru Vladimiru Putinu dao još jednog saveznika u Evropi.

Konačni trijumf Melonijeve još je na dugom štapu, a Italijani su odavno poznati po naglim promenama političkog raspoloženja.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading