UKRAJINA UZVRAĆA UDARAC: Rok do 15. septembra RUSKIM SNAGAMA da završe misiju ''Donbas''

Autor:

Svet

05.09.2022

10:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije objavilo je obaveštajni izveštaj o krizi u Ukrajini.

UKRAJINA UZVRAĆA UDARAC: Rok do 15. septembra RUSKIM SNAGAMA da završe misiju ''Donbas''

Foto: Tanjug/AP;Shutterstock

Ukrajinske vlasti tvrde da ruske snage imaju naređenje da završe misiju Donbas do 15. septembra, navodi se u izveštaju britanskog Ministarstva spoljnih poslova.

U izveštaju navode da je glavni napor Rusije "gotovo sigurno" njena ofanzivna operacija u istočnom Donbasu.

Iako su imale najviše uspeha u ovom regionu, snage Kremlja su i dalje napredovale samo oko jedan kilometar nedeljno ka Bahmutu i ​"veoma verovatno" su više puta propustile rokove da stave Donbas pod svoju kontrolu.

Ukrajinske vlasti sada tvrde da ruske snage imaju naređenje da završe ovu misiju do 15. septembra, navodi se dalje u izveštaju.

Međutim, ministarstvo kaže da je malo verovatno da će ruske snage to postići i da će to "dodatno zakomplikovati planove Rusije da sprovede referendume u oblastima koje su pod njenom kontrolom o pridruživanju Ruskoj Federaciji", prenosi Sky news.

Ruska snaga nije komentarisala ove navode.

Zelenski: Ukrajinske snage zauzele naselja na jugu i istoku

Ukrajinske snage zauzele su dva naselja na jugu, jedno na istoku zemlje, kao i dodatnu teritoriju u istočnoj Ukrajini, izjavio je sinoć predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

On nije precizirao o kojim je teritorijama reč i nije rekao kada se to dogodilo, osim što je naveo da je primio "dobar izveštaj" na sastanku juče sa vojnim komandantima i šefovima obaveštajne službe, prenosi Rojters.

U svom noćnom obraćanju Zelenski je zahvalio vojsci za oslobađanje naselja u regionu Donjecka, zauzimanje "nekih visoravni" u pravcu istoka ka regionu Lisičansk-Seversk i oslobađanje dva naselja na jugu.

Referendum u Hersonu odložen iz bezbednosnih razloga

Proruski zvaničnik iz ukrajinskog regiona Herson Kiril Stremousov rekao je danas da je referendum o priključenju Rusiji odložen zbog bezbednosne situacije, preneo je TAS S.

Stremousov je rekao da važan most Antonovski, koji ide preko reke Dnjepar u blizini grada Herson, ne može više da se prelazi zbog višenedeljnog ukrajinskog granatiranja, preneo je Rojters.

Skoro ceo region Herson od marta drže ruske snage.

Ukrajina je prošle nedelje saopštila da je pokrenula kontranapad sa namerom da povrati taj region.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ceca

05.09.2022 14:40

Malo sutra će Ukrajina povratiti Herson!