PROPADA PUTINOV PLAN ZA DNR - OBAVEŠTAJCI SE POVLAČE IZ RATNE ZONE: Kremlj se suočava sa (ne)rešivim problemom u Ukrajini?!

Autor:

Svet

13.08.2022

09:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon šestomesečne opsade Ukrajine, Putinu su potrebni vojni obaveštajci da bi sproveo svoju vlast u okupiranoj istočnoj Ukrajini, Donjecku i Lugansku. Karte su se okrenule na drugu stranu, jer veliki broj oficira odlazi iz ratnog područja, bez obzira na osam puta veće plate i beneficije koje im se nude.

PROPADA PUTINOV PLAN ZA DNR - OBAVEŠTAJCI SE POVLAČE IZ RATNE ZONE: Kremlj se suočava sa (ne)rešivim problemom u Ukrajini?!

Foto: Tanjug/AP

Agenti tajnih službi Vladimira Putina odbijaju da rade u ruskim okupiranim oblastima Ukrajine.

Čak i plate šest do osam puta veće od uobičajenih ne uspevaju da ubede kontraobaveštajne službenike da se presele u osvojena područja.

Foto: Printscreen/Facebook/національна поліція

Donjeck

Putinu su hitno potrebni i redovni i vojni obaveštajni operativci da bi sproveo svoju vlast u dve „narodne republike“ u istočnoj Ukrajini, Donjecku i Lugansku, kao i Hersonu, Zaporožju i Harkovu. Međutim, agenti FSB-a izbegavaju objave, dobijaju lekarska uverenja od lekara koji se žale za sebe ili članove porodice, izveštava Telegram forum. 

- Nedostatak lojalnosti Putinu od strane običnih obaveštajnih operativaca odražava nevoljnost trupa da budu postavljene u ratnu zonu, što je dovelo do toga da Kremlj očajnički regrutuje neobučene zatvorenike i civile iz „tatine armije“ za raspoređivanje na frontu. Putinovi šefovi tajnih službi „siloviki“ čak pokušavaju da pridobiju penzionisane ili otpuštene agente za uloge u ratnim zonama - objasnili su. 

Foto: Tanjug/AP

FSB

Kako navodi izvor iz FSB, postoji malo ili nikakvo interesovanje. 

- Pozvali smo 200 penzionera i samo troje je reklo da će razmisliti o tome. Ostaju odlučni uprkos obećanjima o ogromnim plaćanjima i beneficijama - tvrdi izvor. 

Policajcima je ponuđeno oko 5.000 funti mesečno za službu u okupiranim zonama. Ovo je do osam puta više od njihove normalne plate, i daleko više od plaćanja vojnicima koji se bore u ratu.

- Kadrovske službe aktivno zovu bivše zaposlene, čak i one koji su otpušteni na osnovu diskreditacije - navodi se u izveštaju.

Kadrovski problem uništava Putinove planove

Foto: Tanjug/AP

Ruski vojnici

Neki oficiri navode da su 'iscrpljeni' skoro šestomesečnim intenzivnim dužnostima sa ukidanim praznicima tokom rata. Mnogi navodno traže da napuste službu.

FSB, rusku federalnu službu bezbednosti i naslednicu KGB - je svojevremeno vodio Putin. Njegov sadašnji šef je njegov bliski saveznik Aleksandar Bortnikov.

U izveštaju se navodi da je bilo otvorenog neslaganja u redovima, pri čemu su neki oficiri FSB poslani na udaljena mesta u istočnom Sibiru kao demonstraciona kazna sa namerom da upozore druge da se pridržavaju linije.

- Nedostatak osoblja u specijalnoj službi potvrđuje i nacrt dekreta koji je podneo sam FSB - navodi forum u kome se dodaje da će ovo omogućiti  potpisivanje ugovora sa regrutima samo sa srednjom stručnom spremom, a ne višom, kako se ranije zahtevalo, i sa onima koji nemaju vojno iskustvo, prenosi Dejli Mejl. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Milovan

13.08.2022 11:14

Idi begaj haha😂

Milovan

13.08.2022 11:15

Idi begaj😂