Bajden i teleprompter: Šta je predsednik SAD zapravo pročitao? (VIDEO)

Autor:

Svet

09.07.2022

09:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekoliko portala uključujući i portal Republika.rs objavili su tvrdnju da je predsednik SAD Džo Bajden u svom govoru posle ukidanja abortusa, procitao uputstva sa telepromptera koja nisu trebala biti izgovorena. Deo snimka sa tim tvrdnjama objavljen na nekoliko Fejsbuk profila odakle su ga preuzeli portali, uključujući i naš..

Bajden i teleprompter: Šta je predsednik SAD zapravo pročitao? (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

U tekstu je navedeno da je pomoćnica portparolke Bele kuće Emili Simons pokušala da odbrani Bajdena tvrdeći da je on rekao "dozvolite mi da ponovim rečenicu" (let me repeat the line), iako se na snimku ne može čuti da on to izgovara.

Fact-checking portal PolitiFact je u analizi od 12. jula pisao o netačnim tvrdnjama da je Biden pročitao instrukciju s telepromptera koja nije trebala biti deo njegovog govora. Tu analizu objavio je portal Raskrinkavanje.

Šta je pisalo na teleprompteru?

Bajden je na pres-konferenciji govorio o potpisivanju ukaza o zaštiti prava na abortus nakon odluke Vrhovnog suda te zemlje o poništavanju presude u slučaju "Roe v. Wade", kojom je ovo pravo dovedeno u pitanje. Sporni deo govora odnosio se na stav iskazan u odluci Vrhovnog suda, koji je Bajden citirao na sledeci nacin:

Jedna od najznačajnijih stvari u vezi s ovom odlukom, po mom mišljenju, jeste stav većine (sudija Vrhovnog suda, op.a), citiram: "Žene..." - ovo je citat iz odluke - "Žene nisu bez izborne ili političke moći. Važno je napomenuti da je postotak žena koje su se registrovale za glasanje i glasale konzistentno veci od postotka muškaraca koji glasaju." (Kraj citata).

U snimcima objavljenim na društvenim mrežama izostavljen je deo u kojem Bajden najavljuje da će citirati rečenicu iz odluke Vrhovnog suda. Isečci započinju samim citatom, te napomena "kraj citata" deluje nelogično jer se pojavljuje izvan konteksta.

Emili Simons, pomocnica portparolke Bele kuce, dostavila je PolitiFactu kopiju govora koji je bio pripremljen za pres-konferenciju i ispisan na teleprompteru. U tekstu je bila navedena fraza "dozvolite mi da ponovim liniju" (let me repeat that line). PolitiFact je navedeni dokument ustupio portalu Raskrinkavanje i iz njega se vidi da je ova rečenica bila deo govora, to jest da je bilo predvideno da će je Bajden izgovoriti i da nije "slučajno pročitana".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading