LE PENOVA SLAVI POBEDU, A MAKRON DOBIO NAJVEĆI BROJ MESTA: Najmanja većina u istoriji Pete Republike

Autor:

Svet

20.06.2022

05:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednica Nacionalnog okupljanja (RN) Marin Le Pen istakla je da je ta desničarska stranka na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Francuskoj ostvarila "ubedljivo najveću pobedu u istoriji".

LE PENOVA SLAVI POBEDU, A MAKRON DOBIO NAJVEĆI BROJ MESTA: Najmanja većina u istoriji Pete Republike

Foto: Tanjug/AP

Emanuel Makron i Marin Lepen u klinču

"Naša poslanička grupa će biti daleko najveća u istoriji naše političke porodice. Ovo poverenje nas obavezuje", istakla je Le Pen, prenosi Figaro.

Prema njenim rečima, Nacionalno okupljanje je postiglo svoj cilj "da Emanuel Makron postane predsednik manjine, bez kontrole vlasti" i da se nastavi politička rekompozicija koja je neophodna za demokratsku obnovu.

Makron osvojio 245 poslaničkih mesta

Koalicija "Zajedno" predsednika Francuske Emanuela Makrona osvojila je 38,48 procenata glasova, odnosno 245 mandata u skupštini, pokazuju rezultati drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj, obavio je jutros Rojters.


To je najmanja većina u istoriji Pete Republike koja će se suočiti sa 131 poslanika leve koalicije NUPES Žan Lika Melanšona, prenosi Rojters.

Desničarska stranka Nacionalno okupljanje Marin Le Pen osvojila je 17,20 odsto glasova, ili 89 poslaničkih mesta, dok su Republikanci dobili 61 mandat.

Prema podacima francuskog MUP-a, izlaznost na jučerašnjim izborima je bila 46,23 odsto, što znači da je apstinirao rekordan broj birača, čak 53,77 odsto.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading