BAJDEN IDE KOD UBICA! Zaokret koji niko nije očekivao, šef SAD gazi jedno od glavnih predizbornih obećanja, Salmanu ide na noge!

Autor: Republika

Svet

03.06.2022

15:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki Vašington post objavio je, pozivajući se na tri izvora iz administracije šefa Bele kuće, da će on krajem meseca posetiti vladara odgovornog za monstruozno ubistvo novinara Džamala Kašogija 2018. godine.

BAJDEN IDE KOD UBICA! Zaokret koji niko nije očekivao, šef SAD gazi jedno od glavnih predizbornih obećanja, Salmanu ide na noge!

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden pljunuo, pa polizao

Američki predsednik Džo Bajden planira da poseti Saudijsku Arabiju kasnije ovog meseca, što je potpuno neočekivano odstupanje od njegovog obećanja da će pomenutu zemlju tretirati kao državu parija to jest "izgnanika", budući da je prestolonaslednik trona moćne bliskoistočne kraljevine, Muhamed bin Salman, osumnjičen da je povezan s monstruoznim ubistvom novinara Džamala Kašogija 2018. godine. 

Vest o zaokretu šefa Bele kuće objavio je američki dnevnik Vašington post pozivajući se na tri neimenovana izvora administracije SAD koji su želeli da ostanu anonimni.

- Predsednikov put u Rijad povezan je sa širim naporima njegove administracije da izgradi veze s naftom bogatom nacijom kako bi se smanjila cena gasa u Sjedinjenim Državama, a za koju se veruje da će već narednih dana dostići nove rekorde. Očekuje se da će Bajden u Saudijsku Arabiju otputovati u sklopu svoje posete Izraelu, Nemačkoj i Španiji, ali i još nekim arapskim zemljama - otkrili su zvaničnici, a prenosi Post. 

Bela kuća nije odgovorila na zahtev novinara za komentar, pa su se oni potrudili da podsete kako je Bajden tokom kampanje za predsedničke izbore 2020. na sva usta komentarisao da nema nameru da putuje u zemlju čiji je vrh vlasti povezan s brutalnom egzekucijom Kašogija, inače jednog od nekada naglasnijih kritičara saudijskog režima.   

Kašogi je, podsetimo, bio saudijski državljanin i bivši kolumnista Vašington posta koji je 2018. ušao u ambasadu Saudijske Arabije u Turskoj kako bi pribavio dokumenta za venčanje, i nikada više nije izašao iz tog zdanja. Mesecima je vođena istraga o tome šta mu se dogodilo, a pojavljivale su se i samo naizgled neverovatne teorije da je mučen, kasapljen, ali i istopljen u kiselini kako bi njegovi ostaci jednostavno završili u kanalizaciji. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džamal Kašogi skončao na jeziv način 

Američki obaveštajci su na kraju zaključili da je Muhamed bin Salman naredio ubistvo Kašogija, što je u SAD dočekano s ogromnim nezadovoljstvom budući da je u vreme predsednikovanja Donalda Trampa ta zemlja sklopila nikad bliskije veze s Rijadom. U skladu s tim nezadovoljstvom je, naravno za potrebe kampanje, reagovao i Bajden.  

- Nateraćemo ih da plate visoku cenu zbog toga što su uradili i učinićemo ih državom parijom (prim. aut. izraz koji se od 1990-ih koristi za države čija se politika ili zakoni smatraju nespojivim sa standardima civilizovanog sveta) - rekao je Bajden o Saudijskoj Arabiji tokom demokratske debate 2019.

Tada je dodao da u sadašnjoj vladi u Rijadu ima veoma malo društvene odgovornosti i osvešćenosti. Zbog toga je vest o njegovom potencijalnom putovanju u Arabiju izazvala salve negodovanja. 

- Sada će Bajdenovo putovanje verovatno izazvati nove sumnje u njegovo obećanje da će učiniti da Saudijska Arabija plati zbog kršenja ljudskih prava. Očekuje se da će se sastati sa Muhamedom i to licem u lice, što u stvari predstavlja kulminaciju u saradnji koja se u prethodnom periodu neprestano odvijala na relaciji Rijad -Vašington. Naime, zabeležen je veliki broj diskretnih poseta Saudijskoj Kraljevini u poslednje dve godine od strane Bajdenovog glavnog savetnika za Bliski istok, Breta MekGurka, i specijalnog izaslanika šefa SAD za energetiku Amosa Hohštajna - naveo je Vašington post i otkrio kako su dvojica zvaničnika protekle nedelje ponovo otputovali u Rijad i u Ujedinjene Arapske Emirate kako bi s liderima tih zemalja razgovarali o nizu pitanja, uključujući i utanačavanje detalja predsednikove posete i povećanje proizvodnje nafte usred skoka cena energenata. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Saudijski princ Muhamed bin Salman 

Informacija Vašington posta pokrenula je žestoke podele u administraciji lidera Amerike budući da u njoj sede mnogi oni koji smatraju da je saradnja s bliskoistočnom autokratijom nedopustiva. Oni, takođe, po svaku cenu žele da se distanciraju od Trampove politike u čije su vreme sklopljeni ugovori o isporuci oružja Kraljevini u vrednosti od na desetine, pa i stotine milijardi dolara. 

- Ipak, zagovornici održavanja bliskih veza s Rijadom kao da su na kraju pobedili nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara. Uticaj sukoba na cene nafte i gasa pogoršao je zabrinutost Bajdenove administracije u vezi s njenim odnosom sa Saudijskom Arabijom, koja je više puta odbijala zahteve SAD za povećanje proizvodnje nafte. Sastanak sa Muhamedom je na kraju viđen kao neophodan akt realpolitike za snižavanje cena energije i inflacije, uprkos obećanju u kampanji da će Rijad dodatno izolovati - zaključuje Vašington post. 

Podsetimo, zemlje članice OPEK+ objavile su u četvrtak da će grupa svetskom opticaju dodati 648.000 barela dnevno u julu i avgustu, što je skromno ubrzanje planova koji su već bili u pokretanju da se preokrene povlačenja vezana za pandemiju. Do povećanja proizvodnje došlo je usred pritiska Bele kuće da OPEK+ učini više da popuni prazninu stvorenu sankcijama Rusiji. Međutim, mnogi energetski analitičari smatraju da ta odluka ima samo skroman uticaj, a ostaje nejasno da li će doći do daljeg povećanja proizvodnje tokom leta.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading