Odobreno! Turska promenila ime, a ubuduće ćemo je ovako zvati! Evo i šta je Erdoganu smetalo u starom nazivu!

Autor:

Svet

02.06.2022

08:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema rečniku Kembridža, reč "Turkey" se definiše kao "nešto što loše pada", ili "glupa" ili "smešna osoba".

Odobreno! Turska promenila ime, a ubuduće ćemo je ovako zvati! Evo i šta je Erdoganu smetalo u starom nazivu!

Foto: Tanjug/AP

Ujedinjene nacije odobrile su zvanični zahtev Turske da se naziv zemlje na stranim jezicima promeni u Turkije, saopštio je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik.

On je rekao da je generalni sekretar UN Antonio Gutereš dobio obaveštenje od turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua o preimenovanju.

On je za Sputnjik izjavio da promena stupa na snagu odmah i da će se Republika Turska u dokumentima ubuduće u engleskoj transkripciji pisati tako što će reč "Turska" biti napisana na turskom jeziku (Republic of Türkiye) umesto dosadašnjeg oblika na engleskom (Republic of Turkey).

Dižarik je izjavio da će skraćen naziv Turske, takođe, ubuduće biti na turskom jeziku (Türkiye) i da nema promene u engleskoj transkripciji.

Rebrendiranje je usledilo nakon dekreta koji je u decembru izdao predsednik Redžep Tajip Erdogan o promeni imena u Türkiye na engleskom, francuskom i nemačkom, između ostalih jezika, uključujući i označavanje izvoznih proizvoda.

- Ime Türkiye „na najbolji način predstavlja i izražava kulturu, civilizaciju i vrednosti turskog naroda - navodeno je bilo u Erdoganovom dekretu.

Državna televizija TRT citirala je u decembru članak o „nelaskavoj“ konotaciji imena Turkey na engleskom, navodeći da se ono ili odnosi na „veliku pticu poreklom iz Severne Amerike“ ili "kada nešto krene po zlu“.

Prema rečniku Kembridža, reč "Turkey" se definiše kao "nešto što loše pada", ili "glupa" ili "smešna osoba".

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Гаврило

02.06.2022 14:47

ООО ТУУУРЦИИИ!!!