UKRAJINSKA PRAVOSLAVNA CRKVA PROGLASILA NEZAVISNOST! Oglasila se Moskovska patrijaršija!

Autor:

Svet

27.05.2022

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Molimo se o očuvanju jedinstva i na prekidu krvoprolića, rekao je portparol Moskovske patrijaršije.

UKRAJINSKA PRAVOSLAVNA CRKVA PROGLASILA NEZAVISNOST! Oglasila se Moskovska patrijaršija!

Foto: Tanjug/AP

Sabor Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) je izrazio neslaganje sa stavom patrijarha ruskog i cele Rusije Kirila u vezi sa sukobom u Ukrajini i usvojio izmene u ustavu UPC, koje znače njenu potpunu nezavisnost, prenosi "Interfaks".

Sabor UPC, koja je pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne crkve, usvojio je odgovarajuće dopune i izmene ustava o upravljanju UPC, koje znače njenu potpunu samostalnost i nezavisnost, navedeno je saopštenju objavljenom na sajtu UPC, prenosi agencija.

Savet je se obratio i ruskim vlastima sa zahtevom za nastavak pregovaračkog procesa.

Učesnici Sabora su izrazili nadu da će "problem raskola u ukrajinskom pravoslavlju biti prevaziđen" i ocenili da je prvi uslov okončanje zauzimanja crkava i prinudno prenošenje parohija UPC u nekanonsku Pravoslavnu Crkvu Ukrajine (PCU).

Sabor UPC skreće i pažnju na "stvarnu zavisnost PCU od Carigradske patrijaršije" i na činjenicu da je kanonski status UPC „znatno inferiorniji" u odnosu na slobode i mogućnosti u sprovođenju crkvene delatnosti, koje su predviđene poveljom UPC.

Pravoslavna crkva Ukrajine je delimično priznata pravoslavna crkva čiju je autokefalnost Vaseljenska patrijaršija u Istanbulu odobrila u januaru 2019. godine.

Trenutno autokefalnost Pravoslavne crkve Ukrajine priznaju Vaseljenska patrijaršija Carigrada, Aleksandrijska patrijaršija, Kiparska crkva i Grčka crkva.

Ruska crkva nije dobila nikakvo obaveštenje od UPC o tome da proglašava nezavisnost, samim tim ne može da prokomentariše takvu informaciju, izjavio je portparol Moskovske patrijaršije Vladimir Lejgoda.

Kako je rekao, Ruska pravoslavna crkva će nastaviti da se moli za očuvanje jedinstva sa kanonskom Ukrajinskom pravoslavnom crkvom.

- Budući da nismo dobili nikakvo obaveštenje od Ukrajinske pravoslavne crkve, ne možemo da reagujemo na informaciju koju dobijamo iz medija i iz interneta. Molimo se o očuvanju jedinstva i na prekidu krvoprolića - kazao je Lejgoda.

Takođe je rekao i da se Ukrajinska pravoslavna crkva nalazi u teškoj situaciji i trpi pritisak od strane vlasti, raskolnika i nacionalističkih predstavnika javnosti.

- U situaciji kada spoljne sile pokušavaju da razruše jedinstvo Ruske pravoslavne crkve, bilo bi neodgovorno sa naše strane da komentarišemo odluke koje jednostrano donosi Ukrajinska pravoslavna crkva - zaključio je on.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading