BORIS DŽONSON ODBIO DA IM POMOGNE! Evo šta čeka dvojicu britanskih plaćnika koji su ratovali u Donbasu! Tužilaštvo završilo istragu!

Autor:

Svet

27.05.2022

20:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Britanci i jedan Marokanac su optuženi za vođenje neprijateljstava protiv DNR.

BORIS DŽONSON ODBIO DA IM POMOGNE! Evo šta čeka dvojicu britanskih plaćnika koji su ratovali u Donbasu! Tužilaštvo završilo istragu!

Foto: Printskrin

Generalno tužilaštvo Donjecke Narodne Republike završilo je istragu o krivičnom predmetu protiv plaćenika iz Britanije i Maroka, saopšteno je u Donjecku.

Donjecki istražitelji završili su istragu u krivičnom predmetu protiv Britanaca Šona Pinera i Ejdena Danijela Džona Marka Aslina (Eslin), kao i Marokanca Saduna Brahima. Svi oni su optuženi za vođenje neprijateljstava protiv DNR, za šta im preti smrtna kazna.

Kako je ranije saopšteno, Generalno tužilaštvo DNR otvorilo je krivične postupke protiv trojice stranih plaćenika zarobljenih na teritoriji republike tokom ratnih dejstava. Reč je o dvojici Britanaca - Šonu Pineru i Ejdenu Danijelu Džonu Marku Aslinu (Eslin), kao i o marokanskom državljaninu Sadunu Brahimu. Sva trojica su optužena za učešće u pripremi i vođenju borbenih dejstava protiv DNR, kao i za „najamništvo i izvršenje od strane grupe lica prethodnom zaverom radnji u cilju nasilnog preuzimanja vlasti i nasilne promene ustavnog poretka DNR. "

Prema republičkom krivičnom zakonu, plaćenika čeka kazna zatvora od 3 do 7 godina, a za nasilno oduzimanje vlasti - zatvor od dvanaest do dvadeset godina, a pod otežavajućim okolnostima ili u ratu - smrtna kazna. Ističe se da plaćenici ne spadaju u kategoriju lica na koje se primenjuje Ženevska konvencija, osim toga, plaćeništvo je u međunarodnom pravu priznato kao krivično delo.

Prethodno su se zatočeni britanski plaćenici obratili britanskom premijeru Borisu Džonsonu sa zahtevom da ih razmene, ali su odbijeni. U Londonu su poručili da na teritoriji Ukrajine ne bi trebalo da bude britanskih državljana.

Bonus video:

Komentari (0)

Loading