PRIPREMAJTE ZALIHE! Nemcima izdato uputstvo za količinu HRANE i VODE koja je potrebna PO OSOBI!

Autor:

Svet

30.04.2022

15:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka Savezna služba za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama (BBK) objavila je savete za stvaranje zaliha hrane i vode u slučaju katastrofe.

PRIPREMAJTE ZALIHE! Nemcima izdato uputstvo za količinu HRANE i VODE koja je potrebna PO OSOBI!

Foto: V.Lukić

Pošto su zalihe hrane ili pića individualna stvar, ne postoji jedinstvena lista, ali sledeći saveti BBK mogu biti od pomoći prilikom sastavljanja spiska namirnica i potrepština.

7 saveta za potrošače: 

1. Hrana i piće za 10 dana: Zalihe za hitne slučajeve treba da traju 10 dana. Prema BBK-u, čak i manje zalihe, one za nekoliko dana, bolje su nego da ih uopšte nema. 

Foto: pixabay.com

 

2. Dva litra tečnosti po osobi dnevno. Za 10-dnevnu potrebu četvoročlane porodice računajte na 20 litara po osobi. Najbolja voda je mineralna - ali voćni sokovi i sva dostupna pića su takođe bezbedna i mogu da, u slučaju nužde, pomognu.

3. Ukupna energetska potreba odrasle osobe na dnevnom nivou je 2.200 kalorija, pa se građanima preporučuje da koriste kalkulator skladištenja Saveznog ministarstva za hranu i poljoprivredu. On izračunava količinu hrane na osnovu broja ljudi i vremena korišćenja zaliha, a sve imajući u vidu i njihovu energetsku vrednost.

Za četvoročlanu porodicu je dovoljno 80 l vode za 10 dana

Nemački kalkulator je izračunao da je četvoročlanoj porodici (4 odrasle osobe) potrebno ukupno 14 kg hleba i ostalih ugljenih hidrata koji mogu da ga zamene. Dakle, samo hleba treba 6 kg, ali i kilogram dvopeka, 1,4 kg makarona, 714 grama pirinča, 2,1 kg ovsenih pahuljica i 2,9 kg oljuštenog krompira. Osim krompira, tu je i ostalo u povrće . pasulj, grašak, kupus, krastavac, rotkva, šargarepa, ukupno oko 16 kg, kao i oko 10 kg voća.

Za 10 dana potrebno je 80 litara vode za ovu porodicu i 10 litara mleka. Računica kaže da je potrebno i 10 kg mesa, a u tu gramažu pedantni Nemci uračunali su i 29 jaja, klase M, čija je težina 60 grama. Na kraju, potrebno je i 1,4 kg masnoće - ulja, masti, putera...

4. Rok trajanja: U hitnim zalihama prednost imaju proizvodi koji se mogu čuvati što je duže moguće - na primer konzervirana roba ili suva hrana kao što je dvopek. Pored toga, potrošači treba da uzmu u obzir alergije, posebne potrebe (kao što je hrana za bebe) ili netoleranciju na neke sastojke.

Foto: pixabay.com

 

5. Zalihe za hitne slučajeve su integrisane u svakodnevnu potrošnju hrane tako da se one kvarljive stvari potroše pre nego što se pokvare, dok se ostale čuvaju za kasnije.

6. Princip "Hrčak": Možete kupiti više pakovanja hrane koja ima duži rok trajanja, kao što su testenina ili pirinač

Foto: pixabay.com

 

7. Napomene o skladištenju: Hranu u hitnim zalihama treba pravilno skladištiti kako se ne bi pokvarila. Idealni su proizvodi koje ne treba ni zamrzavati ni čuvati u frižideru. BBK takođe preporučuje „nepropusna pakovanja“, prenosi Informer.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading