GUTEREŠ SE DANAS SASTAJE SA PUTINOM: Mala očekivanja od susreta ,ali svi čekaju samo jedno

Autor:

Svet

26.04.2022

07:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš sastaće se danas sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi. Iako je ovo jedan u nizu diplomatskih pokušaja rešenja krize u Ukrajini, očekivanja od ovog sastanka su mala.

GUTEREŠ SE DANAS SASTAJE SA PUTINOM: Mala očekivanja od susreta ,ali svi čekaju samo jedno

Foto: Tanjug/AP

Očekuje se da će fokus razgovora Putina i Gutereša biti opkoljeni grad Mariupolj gde, uprkos proglašenju pobede, ruske snage nisu uspele da zauzmu čeličanu Azovstal. Naime, iako je Rusija rekla da će obustaviti sve vojne akcije da bi bili evakuisani civili iz čeličane, Ukrajina je zatražila dodatne garancije i obezbeđenje humanitarnih koridora.

Kako piše Bi- Bi- Si, šef UN bi posle posete Moskvi trebalo da putuje i u Kijev, dok Amerika istovremeno u Nemačkoj počinje pregovore o odbrani u Ukrajini.

Svi ovi razgovori i diplomatski susreti usledili u trenutku kada je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio da je rizik od Trećeg svetskog rata „ozbiljan“.

S druge strane, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba je, međutim, odgovorio da Lavrov pokušava da „uplaši svet“ da ne podrži Ukrajinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading