Dojče vele: Ukrajina i neke zemlje EU bezobrazno napadaju Nemačku

Autor:

Svet

18.04.2022

14:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Red zahteva, red uvreda, red zahteva, red uvreda - čini se da je to šema koju Ukrajina koristi u razgovorima s Nemačkom i o Nemačkoj, piše u svom komentaru urednik na Deutsche Welle Marko Muler.

Dojče vele: Ukrajina i neke zemlje EU bezobrazno napadaju Nemačku

Foto: printskrin

U to, na primjer, spada i odbijanje Kijeva da primi predsednika Nemačke Franka-Voltera  - nakon što je Kijev kritikovao njegovu raniju politiku prema Rusiji, a on priznao greške.

Ta šema je vrlo uspešna. A nemački mediji su je odmah primenili, i to, izgleda, vrlo rado:

- Nema dana da Berlin nije na stubu srama, nema dana a da nekritički novinari ne pitaju članove vlade - zašto se Nemačka konačno ne odrekne ruske nafte i pre svega ruskog gasa te ponajviše: zašto Nemačka ne isporučuje Ukrajini svo oružje koje je zatražila. Ovaj, u svakom slučaju potpuno izlizan spektakl, sve više ide na živce.

Jer, kao prvo: od ruske aneksije Krima 2014. Nemačka je uz SAD najveći donator Ukrajine.

Drugo: osim direktnih suseda Ukrajine, Nemačka je zemalja koja prima najviše ukrajinskih izbeglica.

Treće: Nemačka je među zemljama koje Ukrajini daju najviše novca za kupovinu oružja. Kancelar Olaf Šolc je upravo najavio više od milijarde evra direktne pomoći. I apsolutno nitko ne sumnja da Nemačka mora podržati Ukrajinu u ratu protiv Rusije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Olaf šolc

Je li mudro da Kijev stalno napada Njemačku?

Pa je li onda mudro kada vlada u Kijevu stalno napada nemačku vladu i zatrpava je novim, oštro upućenim zahtevima? Kad Nemačka isporuči deo traženog oružja, odgovor glasi:

- To je dobro, ali toga mora biti mnogo više.

Kad Nemačka odustajanjem od ruskog uglja, nafte i plina najavljuje ni manje ni više nego promenu paradigme, onda kažu:

- To je lepo od vas, ali to se mora desiti odmah.

Pritom se namerno zaboravlja da je Nemačka u svojoj politici izvršila zaokret neviđenih razmera. Plinovod Sjeverni tok 2 je završen - ali nije pušten u rad. Nemačka vojska će za modernizaciju i opremu dobiti na raspolaganje dodatnih 100 milijardi evra samo u ovoj godini.

Nemačka plaća isporuku oružja u ratnu zonu. Nemačka vlada počinje prekidati bliske odnose s Rusijom, koji su izuzetno važni u sektoru sirovina. Zeleni ministar ekonomije putuje na Bliski istok kako bi tamo kupovao naftu i plin i naglas razmišlja o produženju rada nuklearki i termoelektrana na ugalj.

Sve su to ekstremne promene kursa u izuzetno kratkom vremenu. Koje su to zemlje u Evropi toliko promijenile svoju politiku i pre svega - po tako visokoj ceni kao Nemačka? Još iritantnije od bezobrazluka iz Kijeva je ponašanje nekih drugih evropskih zemalja. One same ne reaguju kako treba, ali se rado skrivaju iza Nemačke ili čak upiru prstom u nju. Daje se utisak da se tu radi samo o imidžu u javnosti.

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

Mađarskoj ne fali ni dlaka s glave

Francuski predsednik Makron je u brojnim telefonskim razgovorima bezuspešno pokušavao uticati na vladara Kremlja Vladimira Putina. Uzgred budi rečeno, on je bez velike pompe doveo u zemlju finale Lige šampiona koje se prvotno trebalo održati u Rusiji. Ali kada je reč o izbeglicama, Francuska se ne ponaša tako odlučno.

Italija je javno i glasno izjavila da bi mogla odmah prestati uvoziti ruski plin. Ali ustvari se iza toga krije ovo: Ako nema evropskog embarga na plin, onda su za to krivi drugi (misli se prije svega: Nemačka).

Poljska se javno i bez koordinacije (s Nemačkom) vrlo zalaže za isporuku vojnih aviona Ukrajini – ali samo preko vojne baze SAD u Nemačkoj. Ako avioni ne budu isporučeni, tja, problem je u SAD ili Nemačkoj.

A Mađarskoj - barem u nemačkoj javnosti - ne fali ni dlaka s glave zbog njenog proruskog kursa. U Budimpešti rado uzimaju jeftin ruski plin, a ako treba, plaćaju i u rubljima.

Zašto sejati razdor?

Mogao bi se steći utisak da bi neke članice EU bile prilično srećne ako bi Nemačkoj krenulo loše – i kada bi izgubila deo svoje ekonomske snage i blagostanja. Po onoj - da susedu crkne krava? Možda.

Činjenica je da su za šemu svaljivanja krivice na drugog, postavljanja zahteva i njihovog ispunjenja - uvijek potrebne dve strane: onaj koji glasno zahteva, ljuti se i upire prstom u drugog – i onaj koji sve to dozvoljava.

To je zaista potpuno izlizan spektakl. Na kraju krajeva, svi imaju isti cilj - okončanje ruskog rata u Ukrajini. Pa zašto sijati razdor? To pomaže samo - Putinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading