TIKTOKERI SE ZEZAJU NA PUTU SMRTI KOJIM PUTUJU MIGRANTI: U Tunisu dobili najgore kritike, ali evo šta je prava istina

Autor:

Svet

14.02.2022

14:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dvoje uticajnih tiktokera iz Tunisa suočavaju se sa gnevom u svojoj matičnoj zemlji zbog "glamuriziranja" ilegalne trgovine migrantima tako što dele video snimke svojih ilegalnih prelazaka brodom i postavljaju slike svoje potrošnje u Evropi.

TIKTOKERI SE ZEZAJU NA PUTU SMRTI KOJIM PUTUJU MIGRANTI: U Tunisu dobili najgore kritike, ali evo šta je prava istina

Foto: printskrin

Chaima Ben Mahmoude postavila je video na kojem se vidi kako maše dok je prelazila iz Tunisa u Italiju - što košta više od 1.000 funti - sa svojim verenikom u čamcu prepunom migranata.

Na snimku se smeje zajedno sa 23 druga migranta dok pleše uz rep muziku na naizgled bezbrižnom putovanju Mediteranom. Centralni Mediteran je najsmrtonosnija migraciona ruta na svetu, sa više od 17.000 smrtnih slučajeva i nestanaka zabeleženih od 2014. Hiljade izbeglica primorano je da krene tim putem kako bi izbegli rat i siromaštvo.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Chaima Ben Mahmoude sa verenikom

 

Mlada Ben Mahmoude — koja ima skoro 140.000 pratilaca na Tik-Tok-u — tvrdila je da je bila „primorana“ da pređe 117 milja (188 km) jer je zarađivala samo 90 funti mesečno od frizera u Tunisu.

Mesec dana ranije, osamnaestogodišnja Sabi al Saidi objavila je sličnu sliku na kojoj nosi jarko ružičasti karmin dok se naginjala sa strane klimavog drvenog čamca tokom putovanja.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Chaima Ben Mahmoude sa migrantima

 

Oboje su sleteli na Lampeduzu u Italiji, a zatim putovali po evropskim gradovima, praveći selfije pored Ajfelove kule i vozeći se u BMW-ima, koje su videli lokalni mediji i AP pre nego što su slike skinute.

Dve žene izazvale su kontroverzu svojim položajima u vreme njihovog prelaska u novembru i decembru — a Tunižani su ih kod kuće kritikovali što su "normalizovali" putovanje koje ostavlja hiljade mrtvih svake godine.

Gospođica al Saidi objavila je drugi video u novembru nakon reakcije u kojoj je insistirala da mora da napusti Tunis zbog "teških društvenih uslova", dodajući da nije podsticala druge da je kopiraju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading