Američki mediji otkrivaju glavno oružje za konfrontaciju sa Rusijom i Kinom

Autor:

Svet

04.12.2021

06:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američkom Ratnom vazduhoplovstvu potrebna je visoko precizna municija nove generacije za efikasno obuzdavanje i borbu protiv velikih sila poput Rusije i Kine, piše portal „Flajtglobal“, pozivajući se na američki Institut za aero-kosmička istraživanja "Mičel".

Američki mediji otkrivaju glavno oružje za konfrontaciju sa Rusijom i Kinom

Foto: commons.wikimedia.org/ALAN RADECKI

Kako je navodi, sistemi poput zajedničke municije za direktni napad (JDAM), predviđeni za pretvaranje bombi sa slobodnim padom u navođenu municiju dugo su dokazivali svoju efikasnost ali ne mogu više da se takmiče sa savremenim modelima.

Pored toga, angažovanje aviona koji nisu opremljeni stelt tehnologijom u ratu sa Rusijom i Kinom može biti opasno jer, nakon što istroše zalihe visoko preciznih krstarećih raketa AGM-158 JASSM, te letelice faktički postaju beskorisne, precizirano je u članku.

Analitičar sa Instituta "Mičel" i penzionisani pukovnik američkog Ratnog vazduhoplovstva Mark Gancinger smatra da se u današnjim uslovima treba osloniti na krstareće rakete sa dometom od 92 do 463 kilometra, koje će omogućiti jurišnim avionima da ne ulaze u zonu odbrane cilja.

Prema mišljenju eksperta, ključnu ulogu bi trebalo da imaju avioni poput perspektivnog strateškog bombardera nove generacije B-21 koji je prilagođen za praćenje dobro zaštićenih i visoko mobilnih meta.

Nevidljivi strateški bombarder B-2 jedan je od najtajnijih američkih projekata. Do sada je proizveden 21 primerak, a 20 ih je bilo u upotrebi, navodi Sputnjik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Bonaparta

05.12.2021 19:19

Proizvedeno je 20 B2s tim da je DuhMisurija omirisao blato u Spačvanskim šumama. To je onaj što je bombardovao kinesku ambasadu, a.naša PVO ga pogodila u povratku. Kauboji sada pričaju da su napravili 21 B2 da bi sakrili gubitak navedenog aviona. Rusi će još lakše da ih obaraju nego mi. Neće ni raketu izbaciti već će biti Cigani lete u nebo.