NEVAKCINISANI U LOKDAUNU ZA PRAZNIKE! Dramatičan rast zaraženih izazvao haos, ZA ANTIVAKSERE NEMA PROSLAVE BOŽIĆA I NOVE GODINE!

Autor: Republika

Svet

02.12.2021

14:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka vlada, koju još veoma kratko predvodi Angela Merkel, donela je nove epidemiološke mere u borbi protiv koronavirusa, a kancelarka je najavila i da će vakcinacija biti obavezna od februara.

NEVAKCINISANI U LOKDAUNU ZA PRAZNIKE! Dramatičan rast zaraženih izazvao haos, ZA ANTIVAKSERE NEMA PROSLAVE BOŽIĆA I NOVE GODINE!

Foto: Tanjug/AP

Nevakcinisani građani biće zaključani tokom praznika

Odlazeća nemačka kancelarka Angela Merkel, budući kancelar Olaf Šolc i lideri saveznih država odobrili su nove mere za suzbijanje dramatičnog porasta broja slučajeva korona virusa u zemlji, uključujući i obaveznu vakcinaciju.

Prema novim ograničenjima, kako prenosi Blic, nevakcinisanim osobama biće zabranjen pristup restoranima, pozorištima i prodavnicama koje nisu neophodne. Zatvaraju se i noćni klubovi u oblastima gde je visoka stopa zaraze, dok će na manifestacijama velikih razmera broj gledalaca biti smanjen.

Kako je potvrdila Merkelova, 2G pravila biće proširena na maloprodaju, a pristup kulturnim i rekreativnim objektima (uključujući bioskope, pozorišta, restorane) takođe će biti moguć samo za vakcinisane osobe i one koji su preležali KOVID-19, bez obzira na negativan test.

- Sada dolazi blokada za nevakcinisane, a vakcinacija će najverovatnije biti obavezna od februara - najavila je Merkelova i tokom sastanka kriznog štaba istakla kako je situacija izuzetno ozbiljna. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Angela Merkel i Olaf Šolc predvodili sastanak kriznog štaba 

- Stanje je zabrinjavajuće sa ovako visokom stopom oboljevanja i vakcinacijom koja je niža nego u nekim drugim evropskim zemljama - dodala je Merkelova, aludirajući na činjenicu da je u Njemačkoj cepljeno oko 70 odsto stanovništva, što otprilike odgovara proseku EU. 

Prema njenim rečima, kod nevakcinisanih bi trebalo da bude ograničeni i kontakti u privatnom okruženju. Tako bi članovi jedne porodice smeli da se sastaju s najviše dva člana nekog drugog domaćinstva ukoliko se radi o osobama koje nisu vakcinisane ili nisu prebolele koronavirus.

U nacrtu odluka saveznih i pokrajinskih vlasti stoji i cilj da se do Božića utroši još 30 miliona vakcina, u šta su uključena prva, druga kao i takozvana buster doza.

Podsetimo, Austrija je nedavno postala prva zapadna zemlja koja je vakcinaciju učinila obaveznom, dok je Grčka saopštila da će imunizacija biti obavezna za starije od 60 godina.

 

 

Državni epidemiološki institut Robert Koch u četvrtak je izvijestio o 73.209 novozaraženih koronavirusom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading