MERKELOVU SLOMILE EMOCIJE, PALA JE MAKRONU U NARUČJE! Nakon što je čula šta joj je poručio francuski predsednik, nije mogla da zadrži suze! (FOTO)

Autor: Republika

Svet

04.11.2021

09:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuski predsednik Emanuel Makron organizovao je ispraćaj odlazećoj kancelarki Angeli Merkel kojoj je putovanje na samit grupe G20 u Rimu i na klimatski samit u Glazgovu najverovatnije bilo poslednje putovanje dok je na funkciji.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Merkelova pala u zagrljaj Makronu, podrška joj je bio i suprug 

Francuski predsednik Emanuel Makron u sredu uveče je sa stilom ispratio odlazeću nemačku kancelarku Angelu Merkel, zaključivši da je ona uspela da očuva jedinstvo Evrope tokom perioda krize.

Ugostivši je u srcu vinske regije Burgundije umesto u Jelisejskoj palati u Parizu, gde su je ranije dočekivala čak trojica njegovih prethodnika - Žak Širak, Nikola Sarkozi i Fransoa Oland, Makron joj je zahvalio na svemu što je učinila za Evropu, svet, ali i za njega lično. Te reči potpuno su slomile odlazeću kancelarku koja je pala u naručje francuskom kolegi, črvsto ga zagrlila i nabila mu glavu u vrat, zbog čega su mnogi mediji preneli kako je najverovatnije i zaplakala.      

- Hvala vam na strpljivosti sa mnom i na lekcijama kojima ste me naučili. Otkad ste postali kancelarka, Francuska vas je upoznala i zavolela - rekao je Makron odlazećoj kancelarki uručujući joj najviše francusko priznanje, Veliki krst Legije časti.

Dodao je da je Merkelova prvo sarađivala sa Širakom, zatim sa Sarkozijem kad su tokom finansijske krize zajedno sačuvali evrozonu, a potom sa Olandom sa kojim se suočila s pretnjom terorizma i izbegličkom krizom. Na kraju se sa njim, Makronom, borila protiv pandemije KOVIDA-19.

- Radili ste na tome da očuvate jedinstvo Evrope kroz sve te šokove. Nadam se da će lekcije kojima ste nas naučili, da ostanemo čvrsti u teškim trenucima, da se pobrinemo da ostanemo jedinstveni kako se stvari ne bi raspale, da će te lekcije ostati s nama - poručio je Makron.

"Angela! Angela! Bravo!", izvikivala je masa ljudi koja je dočekala dvoje čelnika u Bonu, središtu Burgundije, vinorodne pokrajine u središtu zemlje. Opuštena kancelarka je u društvu francuskog predsednika i supružnika, Brižit Makron i Joakima Zauera, pozdravila stotinjak okupljenih. 

Kancelarka Merkel odlazi iz politike dok se u decembru očekuje formiranje nove nemačke vlade o kojoj trenutno pregovaraju socijaldemokrate (SPD), pobednici parlamentarnih izbora održanih 26. septembra, stranka Zelenih i liberali. Ako uspeju u tome, dužnost kancelara preuzeće sadašnji ministar finansija, socijaldemokrata Olaf Šolc.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading