SETITE SE JUGOSLAVIJE I LIBIJE! Rusija: Iluzija je da NATO doprinosi jačanju regionalne bezbednosti, ciljano nas provociraju!

Autor: Republika

Svet

30.11.2021

17:44

Tvrdnje o tome da prisustvo NATO-a doprinosi jačanju regionalne bezbednosti su iluzija, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije kao odgovor na "Mitove o odnosima Rusije i Alijanse" koje je objavio NATO.

SETITE SE JUGOSLAVIJE I LIBIJE! Rusija: Iluzija je da NATO doprinosi jačanju regionalne bezbednosti, ciljano nas provociraju!

www.profimedia.rs

- Treba se prisetiti posledica NATO bombardovanja Jugoslavije, uništavanja libijske državnosti. Poslednji primer je Avganistan. Dvadesetogodišnje prisustvo kontingenata NATO-a u Avganistanu, zatim njihov nagli "beg" nisu ostvarili nijedan od planiranih ciljeva. Situacija se samo pogoršala - konstatuje rusko MIP.

Prema mišljenju ruske strane, NATO ciljano "testira čvrstinu" Rusije slanjem vojnih brodova i aviona u zone u neposrednoj blizini njenih granica, primoravajući Moskvu da reaguje.

"Pritom, naše mere reagovanja su adekvatne, srazmerne i uzdržane", naglašava se u saopštenju.


Komentarišući tvrdnje da Moskva navodno provocira eskalaciju situacije na granici sa Ukrajinom, Ministarstvo spoljnih poslova naglašava da su akcije Rusije isključivo odbrambene prirode.

- U poslednje vreme primećujemo značajno povećanje vojnog prisustva NATO-a u crnomorskom regionu. Učestale su posete ratnih brodova sa raketnim naoružanjem, letovi američke strateške avijacije, održavaju se velike vojne vežbe, uključujući i neplanirane. Praktično svake nedelje naša sredstva za objektivnu kontrolu identifikuju preko 50 izviđačkih aviona i bespilotnih letelica koje krstare duž naših granica - podseća ruska strana, prenosi Sputnjik.

Reagujući na optužbe da Rusija navodno "povećava vojno prisustvo u Ukrajini", aludirajući na akcije Rusije na Krimu, Moskva podseća da je Krim deo Rusije, te da se ruske Oružane snage tamo nalaze na zakonitoj osnovi.

facebook.com/ForteleSpecialeRomane

Foto: Ilustracija

Takođe Ministarstvo konstatuje da je čitava kolektivna odbrana NATO-a koncentrisana na "istočnom krilu".

"Očigledno Alijansa nema drugih problema. Terorizam, bezbednosne pretnje iz drugih regiona nemaju isti značaj kao opasnost koja navodno dolazi od Rusije", navodi se u objavi.

MIP Rusije ističe da je "nekontrolisano širenje Alijanse" praćeno razmeštanjem vojne infrastrukture na tim teritorijama, a ona se koristi za potkrepljivanje konfrontacione retorike NATO-a i "potencijalno može biti upotrebljena za brže prebacivanje teške vojne tehnike i trupa oružanih snaga - zemalja Alijanse na granice Rusije".

- Širenje Alijanse pojačava tenzije. NATO optužuje Rusiju za vojnu aktivnost u kontakt-zonama. Ali te zone su se pojavile upravo usled širenja NATO-a - podseća Ministarstvo.

Rusija na kraju poručuje da nije ništa učinila da pogorša odnose sa NATO-om, te da je krivica za njihovu degradaciju u potpunosti na Alijansi.

Komentari (0)

Loading