DESTABILIZACIJOM DO DEMOKRATIJE: Zaharova objasnila kako Zapad planira da "pomogne" Belorusiji

Autor:

Svet

27.11.2021

19:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zapad pokušava da "pomogne" Belorusiji tako što destabilizuje situaciju u zemlji, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

DESTABILIZACIJOM DO DEMOKRATIJE: Zaharova objasnila kako Zapad planira da "pomogne" Belorusiji

Foto: Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

Ona je podsetila da je u Beču održan "u najmanju ruku neobičan" sastanak na kojem su Nemačka, Austrija i druge zemlje Evropske unije, kao i bivša predsednička kandidatkinja Svetlana Tihanovska, razgovarale o tome kako bi mogle da "reše stvari u Belorusiji".

- U pitanju je takva institucionalizacija mešanja u unutrašnje stvari suverene države. Na sastanku nije bilo novinara. Ali zato je Telegram kanal beloruske opozicije u egzilu bombardovan iz sve snage - istakla je Zaharova.

Prema njenom mišljenju, ideja učesnika je da ubede Beloruse da će im "inostranstvo pomoći" i da pokažu da ne žale novac za demokratiju.

Kako je navela, "antibeloruski projekat" predviđa da će EU izdvojiti za "narod Belorusije" 53 miliona evra "kako bi podržala mirnu tranziciju vlasti u zemlji". S tim u vezi, podsetila je da je Nemačka obećala da će izdvojiti 21 milion evra za razvoj "civilnog društva" u Belorusiji i pomenula i obećanja Poljske, SAD, Britanije, Kanade, Holandije, Češke, Litvanije, Letonije i Estonije.

- Očigledno je da je sve to samo mali deo sredstava koja idu za podršku "patriota". Nema sumnje da će strane zemlje pomoći beloruskom narodu na tradicionalan način - ne ulaganjem u ekonomiju, već destabilizacijom zemlje iznutra. Znamo takav metod pomoći. Sećamo ga se - konstatovala je diplomata, prenosi Sputnjik.

Ranije je Beč inicirao međunarodnu konferenciju o Belorusiji, koja je održana 22. novembra u virtuelnom formatu. Minsk nije učestvovao na sastanku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading