OBJAVLJENI TAJNI RUSKI DOKUMENTI O OSLOBAĐANJU BEOGRADA: Nemci su imali poseban plan za uništavanje Srba!

Autor: Republika

Svet

10.10.2021

10:53

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je deklasifikovane dokumente o oslobađanju Beograda, iz kojih se može saznati da su nemačke trupe nameravale da raznesu sve najvažnije elemente gradske infrastrukture i kulturne objekte.

pixabay.com

Adolf Hitler imao detaljan plan za razaranje Beograda

Beogradska strateška ofanzivna operacija završila se pre 75 godina, 20. oktobra 1944. godine.

- Pre ofanzive na Beograd dobijene su informacije da je nacistička komanda nameravala da glavni grad Jugoslavije pretvori u ruševine. Za uništenje su bile pripremljene zgrade vlade i administracije, istorijski spomenici, tvrđava, vodovodna i kanalizaciona mreža, elektrana i rečna luka - navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Razminiranjem su se bavili pripadnici Trećeg ukrajinskog fronta, koji su i oslobađali Beograd, prenosi Srbijadanas.

O epizodama oluje i deminiranja hotela "Albanija“ i tvrđave Kalemegdan može se čitati u dnevniku ratnih dejstava 11. odvojene jurišne inženjersko-deminerske brigade.

- Nemci su oštetili naš tenk pre nego što je bitka završena, a stanovnici grada su ovaj tenk ukrasili cvećem, raznobojnim trakama i na njemu napisali: ’Živeo maršal Staljin, živeo maršal Tito! - citira Ministarstvo odbrane Rusije politički izveštaj 57. Armije Trećeg ukrajinskog fronta.

Komentari (1)

Loading
Cardak

10.11.2021 08:54

Sto ne ucinise HITLEROVCI_NEMCI DORADISE AMERIKANCI I UMESTO PLOESTIJA BOMBARDOVASE BEOGRAD .Da bi se oslobdili bombi kako bi se vratili u bazu .SRBI NIKAD TO NE ZABORAVITE BOMBARDOVANJE CIVILA JE ZLOCIN BIO HITLEROV ILI RUZVELTOV!