RUSKA VOJSKA DOBILA PRVE SISTEME S-500: Potpredsednik vlade otkrio i KOJA strana država bi mogla da nabavi moćni Prometej!

Autor: Republika

Svet

16.09.2021

12:31

Perspektivni ruski protivvazdušni raketni sistem S-500 "Prometej" počeo je da se isporučuje ruskim trupama posle završetka državnih testova, izjavio je potpredsednik ruske vlade Jurij Borisov na marginama Tjumenskog foruma za naftu i gas.

twitter.com/sputnik_fr

S-400, prethodna generacija ruskog PVO sistema

- Upravo su završena državna ispitivanja i prve isporuke ovog sistema. I to još uvek nije u punom opsegu koji bi ‘Almaz-Antej’ trebalo da izvrši na zahtev naručioca - odgovorio je Borisov na pitanje o sistemu S-500.

Prodaja S-500 Indiji

Borisov je dodao da bi Indija potencijalno mogla da nabavi raketni sistem zemlja-vazduh S-500 "Prometej" nakon što njime budu opremljene ruske trupe.

- Potencijalno, da.. Ali još uvek praktično nema dogovora. I to je uobičajena praksa: dok ne snabdemo naše oružane snage, ne prodajemo u inostranstvu - odgovorio je Borisov na pitanje novinara da li bi Indija mogla postati prvi kupac PVO sistema S-500, navodi Sputnjik.

On je naglasio da će Rusija nakon naoružavanja svojih snaga razmotriti prodaju S-500 Indiji ukoliko za to bude postojao odgovarajući zahtev, ali da to nije u perspektivi narednih nekoliko godina.

Borisov je podsetio da je u Indiji organizovana licencirana proizvodnja tenkova T-90 i aviona Su-30MKI.

- Imamo zajedničku proizvodnju raketa "Bramos". Osim jednostavne prodajeme naoružanja, sa Indijom delimo i tehnologije. U toku su pregovori o zajedničkoj proizvodnji helikoptera Ka-226T - saopštio je Borisov i naglasio da karakteristike isporučenog naoružanja za izvoz ne treba da prevazilaze ruske verzije.

O sistemu S-500

Sistem S-500 "Prometej" pripada novoj generaciji sistema za protivvazdušnu odbranu zemlja-vazduh. To je univerzalni sistem za presretanje dugog dometa i velike visine sa povećanim potencijalom protivraketne odbrane i može da presreće balističke rakete. Ovaj sistem može da pogađa ne samo balističke, već i aerodinamične ciljeve (avione, helikoptere i drugi vazdušne ciljeve), kao i krstareće rakete.

Domet pogađanja S-500 je oko 600 kilometara. Osim toga, sistem će moći da otkrije i istovremeno pogodi do deset balističkih supersoničnih ciljeva koji lete brzinom do 7 kilometara u sekundi, a moći će i da uništi bojeve glave hipersoničnih raketa. S-500 će po svojim karakteristikama značajno premašivati S-400, a njegov američki konkurent je sistem "Patriot advanst kapabiliti 3".

Komentari (0)

Loading