DVE TREĆINE AUSTRALIJE POD KLJUČEM: Nekoliko stotina novozaraženih primorale vlasti da uvedu "lokdaun"!

Autor:

Svet

07.08.2021

08:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Australija je zabeležila rekordan broj novozaraženih ove godine u subotu, a delta soj nastavlja da se širi u najnaseljenijim državama - Novom Južnom Velsu, Viktoriji i Kvinslendu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Oko 15 miliona ljudi, 60% populacije Australije, naseljava te tri države i nalazi se u strogom "zaključavanju", a na kontinentu je potvrđeno još pet smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom-19.

U Novom Južnom Velsu potvrđeno je još 319 novih slučajeva zaraze, rekordan broj od početka pandemije. U Sidneju i susednim regionalnim centrima već šest nedelja je na snazi naređenje da se ostane kod kuće.

Hospitalizovano je 345 pacijenata, 56 na intenzivnoj nezi, a 23 se nalazi na respiratoru, saopštile su državne vlasti.

Susedna država Viktorija beleži najveći skok novozaraženih u 2021. godini sa 29 slučajeva. U toj državi je ranije ove nedelje na snagu stupio "lokdaun" u trajanju od nedelju dana.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Den Endruz

Premijer Viktorije Den Endruz pozvao je građane da poštuju pravila i izlaze iz svojih domova samo radi neophodnih poslova, kupovine, vakcinacije ili dvosatnog treninga na otvorenom.

- Ovaj delta soj se jako brzo širi - rekao je on i dodao da "nemaju dovoljno vakcinisanih i da će završiti sa mlađim, inače fit i zdravim, ljudima u bolnici".

On ističe da će "sistem biti preopterećen ako ne stave situaciju pod kontrolu", prenosi Jutarnji.

U Kvinslendu je 13 zaraženih, a samo jedan od njih pritom nije bio izolovan, što uliva nadu da će ukinuti osmodnevno zatvaranje u delovima zemlje u nedelju popodne, kako je i planirano.

S više od 36.000 inficiranih koronavirusom i 937 umrlih od njega, Australija je izbegla veliki broj zaraženih kao u drugim razvijenim zemljama, ali je broj vakcinisanih među najnižim. U toj zemlji je samo 20 odsto stanovnika starijih od 16 godina potpuno imunizovano.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading